Telling stories for a living

Unexpected Goes iPhone 3G

Jep, het is er dan toch van gekomen. Ik ben gezwicht voor de immense druk op mijn schouders en ben gisteren naar de dichtsbijzijnde Apple Store gereden om mijn iPhone 3G te gaan afhalen die ik de dag voordien had gereserveerd (better safe than sorry?). Het is een “black” versie met 16GB geheugen geworden – zwart omdat ik de witte eigenlijk niet zo mooi vind en ook omdat ik al gelezen heb dat de externe shell minuscule krakjes zou durven krijgen en die zijn zichtbaar bij de witte en onzichtbaar bij de zwarte iPhone’s.
Over opslagcapaciteit heb ik lang zitten twijfelen, want op mijn iPod Touch heb ik 32GB waarvan ik er maar 7GB gebruik en aangezien daar in feite al meer playlists mee sync’en dan ik effectief vaak gebruik, zou een 8GB iPhone moeten volstaan voor mijn apps en de playlists met muziek die ik echt altijd mee wil hebben. Anderzijds is het prijsverschil niet zo heel groot (525€ VS 614€) en aangezien de capaciteit niet uitbreidbaar is (althans niet zonder te beginnen solderen en andere garantievernietigende acties) zou ik mezelf tegen het hoofd slaan als er binnen X-tijd zaken beschikbaar komen voor de iPhone waardoor ik tegen de 8GB capaciteit aanloop. En dus is het maar de 16GB editie geworden hé.

iPhone 3G

Een “kale” iPhone lijkt mij net iets te riskant (laten vallen, exposure aan alles en iedereen aangezien ik nogal veel gebruik maak van mijn huidige “ex” smartphone) en dus moest er een bescherming bijgekocht worden. Ik had al genoeg onderzoek verricht om te weten wat ik wou en de keuze tussen een zeer dunne skin (enkel goed tegen krassen, maar niet tegen een dropkick) en een clamshell is in het voordeel van het laatste beslist.
Mijn oog was gevallen op de Griffin Clarifi gevallen – een clamshell met nice extra’s. De verpakking bevat de clamshell die de zijkanten en de achterkant beschermen alsmede een screenprotector die je oneindig aantal keer kan verwijderen en terug aanbrengen. Handy! Al de aansluiting en de knopjes blijven vrij dus je wordt op geen enkel vlak beperkt in de mogelijkheden. Als je gebruik maakt van een dock, kan je de onderkant en afschuiven, al is dat niet zo makkelijk want die shell is uit rubber vervaardigd en dat wringt nogal tegen ;-).
Een heel leuke extra aan de Griffin Clarifi is de aanwezigheid van een extra lens aan de achterzijde. Deze lens kan je in a breeze voor de iPhone camera schuiven om macro-foto’s scherper te maken. En het werkt nog ook! Check de review op iLounge voor met- en zonder-foto’s en je zal zien dat de close-up’s met de lens voor de camera net iets scherper zijn. Fun! Ter info, volgens Griffin zelf zou een “gewone” iPhone 18″ nodig hebben als minimale afstand om nog scherp te kunnen fotograferen, met de Clarifi zou dit 4″ zijn.
Ik heb er ook de Apple iPhone Dock bijgekocht, een slimmed-down versie van de Universal Dock (en 15€ goedkoper dacht ik) met als enige verschil dat er geen Apple Remote bij zit (heb ik al en ik wil die toch niet gebruiken met het docking station) en dat je er enkel een iPhone in kan zetten in tegenstelling tot de Universal die, zoals de naam al doet vermoeden, al de Apple producten onderdak kan bieden.
Eens thuis gekomen, was het allemaal redelijk straight forward (zoals zo vaak met Apple producten): uitpakken, aan de Mac hangen en klaar. Enkel nog aanduiden wat je wil sync’en en eventjes wachten. Aangezien ik al een iPod Touch heb, ben ik al vertrouwd met de werking (en dan nog, het wijst zichzelf echt wel uit) en heb ik ook al een verzameling van leuke games en apps die vaneigens ook naadloos op de iPhone zijn overgezet. Een van mijn topfavorieten, die op mijn iPod Touch 1G niet werkte wegens geen microfoon, is Shazam – een free app die je toelaat om muziek te herkennen door ernaar te luisteren. Zo zalig! Op café zitten, in de auto,… eender waar en een supernummer horen maar de naam niet kennen. Shazam opstarten en 10 seconden later heb je de uitvoerder, de trackname, mogelijke remixen en zelfs pre-listen links en een buy mogelijkheid in iTunes. On-ge-lo-fe-lijk! Dat is voor mij “smart” phone.
We zijn nu één dag verder en ik zou al voor geen geld van de wereld willen terugkeren naar het Windows Mobile platform. En ja, ik draaide er de nieuwste versie op nl. Windows Mobile 6.1. Maar elke paar dagen mocht ik dat toestel wel een rebooten, of hing er een applicatie vast, of kreeg ik error boodschappen rond het geheugengebruik,… maakt niet uit. En de basic touch en feel van het OS is ook verre van waar Apple staat. Mijn toestel was een HTC Touch Cruise, een model zonder keypad dus en in feite bedoelt om te gebruiken zoals de iPhone. Met de vingers dus. Maar het probleem is dat Windows Mobile vandaag nog altijd niet gemaakt is om zonder stylus te bedienen. Plain simple. Met de HTC interface gaat het al beter, maar dan nog is de reactietijd niet wat de iPhone levert. Logisch, want er zitten veel meer layers tussen die allemaal resources gebruiken tiens. Windows Mobile 7 zal misschien beterschap brengen, maar aan de hand van screenshots die nu al rondgaan, ziet het er nog altijd niet zo handy uit als de Apple oplossing. En ik ben géén Apple fanboy, integendeel. Ik heb er twee jaar opzitten met Windows Mobile, dus ik denk dat ik echt wel kan zeggen dat ik weet waarover ik spreek zowel op vlak van stabiliteit, user-interface, applications,…
Tijdens TechDays ’09 heb ik trouwens overvloedig op Twitter gepost en ook daar kwamen de tekortkomingen van de Windows Mobile snel bovendrijven. Onhandige toepassingen. Sorry Microsoft, no hard feelings, maar ik heb een vermoeden dat ze er te laat achter gekomen zijn en nu hopeloos achterop hinken. Windows Mobile 7 mag er dan wel aankomen eind dit jaar, maar Apple zit ook niet stil en heeft iPhone OS 3.0 aangekondigd en stelt dit 17 maart voor aan een groep devs. WM7 probeert de huidige iPhone bij te benen, maar afhankelijk van wat Apple gaat tonen in Cupertino volgende week, zou het wel is goed kunnen dat ze weer lichtjaren achteruit geschoten worden daar in Redmond…
We’ll see, maar voorlopig is er maar één koning: Apple’s iPhone 3G.

5 Comments

 1. Junni

  Slimme aankoop dude! Ik kan ook niet meer zonder iPhone. Moest hij vandaag er de brui aan geven (let’s hope not), dan sta ik morgen bij de Apple Store aan de vaart. Waar ik trouwens zowieso naartoe moet, want ik zou er eentje willen kopen voor de vriendin, die verjaart namelijk woensdag 🙂
  Even tussendoor: is er geen sprake van een nieuwe iPhone in juni?
  Junnis laatste blog post..Pinkers, een optie op veel wagens

 2. Unexpected

  Ja er is sprake van, maar ze spreken er al lang van… en de “roddels” geven aan dat het een kleinere, light edition zou zijn voor China enz… die dan ook naar ons continent zou komen?
  Maar met Apple weet je nooit… en je kan blijven wachten op die manier, terwijl het huidig product wel goed is…
  Enkel MMS (wie gebruikt dat nog met push mail enz?), copy / paste en video’s maken met de cam mis ik nog… maar misschien komt dat wel in iPhone OS 3.0…

 3. Dipke

  Leuk artikel, ik werk momenteel met een HTC Touch Diamond. Mail, agenda, taken, contacten sync ik met de Exchange van het werk, waar ik categorieën gebruik om een onderscheid te maken tussen persoonlijke en business contacten en afspraken. Ik heb begrepen dat de iPhone momenteel geen categoriën mee synchroniseert? Of is dat nieuws ondertussen achterhaald? Ik zie regelmatig mensen met een iPhone werken en vind de interface formidabel, alleen werken geen van hen blijkbaar echt met categoriën…
  Ik veronderstel dat IMAP geen probleem is (voor persoonlijke mail), ook niet gecombineerd met een Exchange sync?
  Verder heb ik TomTom Navigator staan, die ik wel vaak gebruik… Zijn daar al alternatieven voor?

 4. Unexpected

  Voor navigatie is er voorlopig geen deftig alternatief op TomTom… als ik me niet vergis laat Apple niet toe dat er gesproken navigatie op de iPhone draait. Waarom? Who knows… misschien willen ze zelf met iets uitkomen? Of misschien horen we vandaag meer met iPhone OS 3.0?

 5. Gino

  Hallo Unexpected,
  Ik ben aan het twijfelen om ook een Iphone aan te kopen. Ik heb verschillende reviews gelezen over de Iphone (specifiek nu Iphone 3Gs) en kom steeds tot dezelfde conclusie:
  – Iphone is duur
  – Iphone interface is fantastisch
  – Iphone camera is niet spectaculair
  – Iphone ondersteund geen flash (java?)
  – Iphone batterij niet vervangbaar (niet spectaculair wat betreft autonomie, maar dit geldt voor elke smartphone)
  Ik vind uw review (als ik het zo mag noemen) zeer interessant omdat u ook met ervaring spreekt. U beschikte voorheen reeds over een smartphone.
  Unexpected kan u laten weten na gebruik van de Iphone welke de voor u op dit moment de grootste voordelen en nadelen zijn van de Iphone ten opzichte van een andere smartphone? Bent u nog steeds tevreden over de Iphone en zou u niet twijfelen mocht u de keuze opnieuw moeten maken?
  Met vriendelijke groet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑