Met de iPhone en de iPod Touch kan je “ongeveer” navigeren. Ongeveer omdat er geen GPS chipset aanwezig is en dus ook geen contact met satellieten. Maar bij Apple hebben ze een slimme manier van navigeren gevonden: aan de hand van wifi hotspots en de locatie van GSM-masten, met dat laatste natuurlijk alleen voor de iPhone. Navigeren via GSM-masten kan mijn HTC Cruise ook en dat werkt wel maar vanzelfsprekend is dat niet om te navigeren op straatnaam!
Anyway, het navigeren op wifi-netwerken is gekraakt door een simpele mac-adres spoofing. Daardoor denkt het toestel namelijk dat hij op een volledig andere plaats is en zijn onderzoekers erin geslaagd om een in Zwitserland aanwezige iPhone te doen denken dat hij in NY City was… lachen :-).
Gelukkig gaat een iPhone de GSM-masten nemen als er teveel verschil is met de locatie vergeleken met een wifi-netwerk, maar voor de iPod Touch bezitters is dit toch niet zo een aangenaam nieuws denk ik? Alweer een reden voor Apple om in de iPhone 2.0 een GPS-chipset in te bouwen.
PS: na Duitsland is ook de UK gevolgd met een prijsverlaging van 100€ op de iPhone. En rarara, de aanbieding is maar geldig tot juni. En wat komt er dan volgens de analisten? Juist, de nieuwe iPhone…