Iedereen kent wel het fenomeen van BSOD oftewel Blue Screen Of Death. Vroeger had Windows hier geregeld last van maar de laatste jaren (vanaf Windows 2000) is dat gelukking beperkter geworden. Soms kan het echter toch nog gebeuren en dan is er vaak een probleem met drivers of een probleem met het geheugen aan de basis van de problemen te vinden. Driver problemen zal je wel ontdekken doordat de foutboodschap hierop doelt, maar memory related problemen zijn een ander paar mouwen.
Een tool die ik al jaren met succes gebruik om zo een zaken te trouble-shooten is Memtest. Een ISO file van nog geen 2MB waarvan je moet booten op het probleemkind. Zodra het programma gestart is, beginnen de testen en zal je snel weten of er problemen zijn op hardware niveau met het geheugen. Gisteren heb ik nog een test gedraaid op een machine met 16GB aan boord en daar heeft de volledige test toch iets meer dan 16 uren gelopen. Uit ervaring weet ik wel dat als er serieuze problemen zijn, deze al van in het begin aan het licht komen, maar toch, het is een goede en “in depth” test van je hardware.
En had ik al gezegd dat Memtest een gratis tool is? Waar wacht je nog op? Downloaden en in de cd-map steken zeg ik u!