Vandaag is mijn bestelling eindelijk toegekomen en als ongeduldige mens die ik ben, heb ik hem direct gaan afhalen en geïnstalleerd. De telenet modem hangt nu op de router, samen met alle wireless toestellen. De nieuwe gigabit switch hangt ook op de router en al de toestellen met gigabit netwerkkaarten zitten op de switch. Zodoende passeren die enkel nog over de router voor Internet toegang, precies zoals het hoort.
Een eerste test toont een merkbare winst aan in het kopieren van bestanden, en dan vooral grote files (iso bestanden enz). Gemiddeld is de doorvoersnelheid tussen de VAIO en de NAS met 1-1.5MB/s gestegen, wat toch een serieus verschil is als je enkele gigabytes wilt overzetten!
Vanzelfsprekend is er bij het afspelen van een mp3’tje over het netwerk geen enkel verschil merkbaar, daar zulke activiteiten de 100Mbit connecties van de router nooit op zijn maximum dreven… Wat ik nu vanavond eens ga testen, is hoe (en of) de switch een verschil maakt op de streaming van DivX bestanden naar mijn KISS mediaplayer. De bestanden staan namelijk op de NAS, die op zijn beurt wordt aangesproken door de interface van de KISS speler op de VAIO, dewelke de stream dan doorsluist naar de KISS speler zelf. Ik verwacht hier dus een verschil tijdens het bufferen van de bestanden en de stream.
U nederige dienaar zal de resultaten spoedig bekend maken 😉 …