Telling stories for a living

Tip Van De Dag

Situatieschets: externe schijf 1 met 240GB data die overgezet moet worden naar schijf 2, ook een externe schijf. Beide schijven zijn via USB2.0 gekoppeld aan een dedicated power USB2.0 hub en beide schijven beschikken over 8MB cache geheugen en draaien aan 7200RPM.
Met de AntiVirus-client (in dit geval AVG) ingeschakeld, haal ik een doorvoersnelheid van 5-6MB/s. Met de AntiVirus-client uitgeschakeld gaat de snelheid de hoogte in naar een gemiddelde van 10MB/s! Een snelheidswinst van 80% dus, enkel en alleen door de AntiVirus software uit te schakelen. Elke keer een bestand wordt geopend, gesloten, gewijzigd, gekopieerd, … gaat die software namelijk eventjes nakijken of er geen “beestje” ingeslopen is, wat voor de nodige vertraging zorgt bij het kopieren van bestanden. Bij het openen of sluiten maakt dat niet zoveel uit, maar als je 240GB wil kopieren, zorgt dit wel voor een vertraging van enkele uren! Spijtig dat je via AVG niet kan instellen om bij kopieer / verplaats commando’s geen scan te doen.
En let op, in bovenstaand verhaal spreek ik nog maar alleen over de doorvoersnelheid en heb ik het nog niet over de belasting op je processors, die natuurlijk ook moeten werken om al die scans uit te voeren. Gelukkig is dat tegenwoordig zo geen probleem, met die dual-core en quad-core oplossingen.

2 Comments

 1. Freggeltje

  Heykes, deze post is compleet chinees voor mij, maar wou toch nog even zeggen dat het leven aan de durvers is, nietwaar? :o)
  Alhoewel ik dacht dat het niet zou mogelijk geweest zijn, als je begrijpt wat ik bedoel… enfin, wellicht niet he, maar ik zal het nog wel eens uitleggen.
  Indien ik je niet meer tref voor je vertrek: een supervakantie toegewenst!!
  Groetjes, F.

 2. Unexpected

  Thanks Freggel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑