Elke computer liefhebber zal hetzelfde zeggen: hoe meer intern geheugen (RAM), hoe beter. RAM kan je nooit genoeg hebben en swappen naar je harde schijf is trrraaaaaagg en niet fijn. Als professionele IT’er kan ik dat alleen maar beamen, maar er is zo iets als trop is teveel en teveel is trop. Wanneer mensen een nieuwe computer kopen, geef ik als advies mee om toch 1GB te voorzien, en als ze er fanatiek op gaan tokkelen en aan multitasking gaan doen en willen photoshoppen en als het kan nog gamen ook, dan is 2GB toch wel de “sweetspot”. En het is nog betaalbaar.
Tegenwoordig en ook mede dankzij de komst van Vista, wordt de hoeveelheid geheugen ook wel gehyped. 2GB is voldoende, meer dan voldoende. Voor workstations en home-entertainment systemen in ieder geval. Servers laten we buiten beschouwing. Als je echt zot wil doen, ga dan voor 3GB. Dan heb je een volledige gigabyte meer zitten, een mooie reserve. Maar geef alstublieft uw geld niet uit aan +3G B. Ten eerste moet je al over een volledig 64-bit OS beschikken om het nog maar te kunnen gebruiken, je moet ook 64-bit hardware draaien (en dan wil ik niks horen van emulatie zoals de laatste Pentium4 dat deed met EMT-64). En dan heb ik nog niet gesproken over drivers, want de “gewone” 32-bit drivers werken natuurlijk niet.
Ik heb ook al artikels gelezen waarin men zelfs zegt dat Vista 64-bit problemen heeft bij de installatie op PC’s met meer dan 3GB, waardoor het extra geheugen voor de installatie verwijderen de enige oplossing is, om het er derna weer bij te steken. Meer miserie dan iets anders dus, en geen enkel nut voor thuisgebruikers of zelfs voor professionele gebruikers. Voor een volledige technische (Engelstalige) uitleg verwijs ik graag naar Dan’s Data. Deze man geeft je een serieus technisch onderbouwde uitleg over alles wat ik zonet kom te vertellen. Leesvoer voor de nerds onder ons dus ;-).