Ondertussen hebben we allemaal al kennis gemaakt met draadloos internet, meer bepaald via een access point of router bij ons thuis. Niets zo fijn als vanuit je luie zetel te kunnen surfen, mailen, … Maar voor mij is dat nog niet genoeg. Voor mij is draadloos internet, écht draadloos internet. Van overal waar ik zin heb mijn laptop opendoen, connectie maken en gaan. En neen, dan denk ik niet aan bijvoorbeeld de hotspots van Telenet (of eender welke andere provider) die men kan terugvinden in wegrestaurants, stations en nog een paar andere plaatsen in België. Neen, ik denk eerder aan die reclame van Vodaphone! met die nerds die overal hun portable opzetten en er in vliegen. Tot voor kort was ik een beetje sceptisch tegenover die technologie, want men gebruikte hiervoor GPRS (wat we allemaal al kennen van de GSM), maar dat is geen breedband internet (max. 30kB/s). Surfen en mailen tegelijkertijd is dan al niet meer zo plezant als thuis, en dan is de fun er dus ook rap af voor mij. Tegenwoordig is er iets beters: UMTS oftewel Universal Mobile Telecommunications System. Hiermee zijn snelheden haalbaar tot 360kB/s, breedband genoeg dus om aangenaam te surfen, te downloaden, te mailen, … That’s what I’m talking about people!
Sinds een week ben ik aan het spelen met de UMTS oplossing van Mobistar, als test voor het werk want we denken eraan om dit te gebruiken voor de mensen in the field. In sommige gebouwen is de dekking nog niet goed (en schakel je automatisch terug naar het GPRS netwerk) maar in open lucht (en laat dat nu precies de plaats zijn waar ik geen netwerkkabel, access point, … ter beschikking heb) gaat het prima. Met een signaalsterkte van 25% op het UMTS netwerk, haal ik vlotjes 160kB/s.
PS: dit postje volledig van op het terras geschreven, met op de achtergrond de ondergaande zon. Aaiiighht! Spijtig dat je toch nog zo een 50€ moet neertellen voor een deftig abbo… Laat die prijzen maar snel wat zakken, en dan koop ik me zo een kaartje met bijhorend abbo.