Enkele dagen geleden schreef ik nog dat mijn gratis upgrade van Windows Vista nog altijd niet aangekomen was. Een dag later stak de DVD in de bus en was ik dus klaar om “effe” een upgrade van XP MCE naar Vista Home Premium te doen. Voor de zekerheid had ik toch maar eerst een backup genomen van alles wat op de C:\ stond te blinken… men weet maar nooit eh.
Anyway, zo gezegd zo gedaan: DVD in de PC, upgrade aanduiden en wachten maar. Dat de initiële fase, waarin er vooral van de DVD naar de harde schijf wordt gekopieerd, al vijf keer langer duurde dan een “clean install”, had ik eerst aan het feit dat het een upgrade is, toegekend. Toen de upgrade na een goede twee uur voltooid was (wetende dat een clean install welgeteld een half uurtje duurt), was ik klaar om in te loggen op mijn volledig legale Windows Vista Home Premium. Alles ging nogal traag, precies alsof mijn dual-core VAIO monster met 2GB RAM herleid was tot een povere Pentium II met 32MB. Een reboot lost dat wel even op niet waar? Niet dus! Blue screen of death! Veilige modus, laatst gekende goede configuratie, … allemaal vijgen na Pasen. Een herinstallatie en dus tegelijkertijd een “clean install” van Vista bleek de enige oplossing. Deze keer ging de setup dus wel snel en was het OS na de installatie gevoelig sneller. Na een paar dagen software installeren, drivers upgraden (die Sony weliswaar allemaal mooi op CD meelevert, incl. een CD met alle toepassingen die er standaard op stonden, maar die ik er na dag één alweer afgesmeten had wegens niet nodig, traag, …) en  mijn (gelukkig had ik die gemaakt!) backup terug te plaatsen, ben ik nu dus de gelukkige gebruiker van Windows Vista.
Hopelijk blijft het geluk duren… ik hou u op de hoogte.