In het verleden heb ik al vaak met iTunes gewerkt, maar elke keer toch teruggekeerd naar de vertrouwde explorer in combinatie met Winamp. Waarom? iTunes was altijd zo traag en ik had het gevoel dat mijn computer dringend aan vervanging toe was wanneer iTunes stond te reutelen om iets gedaan te krijgen. Onlangs is iTunes naar versie 7 geëvolueerd (met onder andere CoverFlow, een erg fijne feature om door je albums te bladeren) en ik heb dus besloten om het nog eens een kans te geven. De GUI voelt in ieder geval veel sneller aan, al blijft het een resource-hog van je welste. Zo gebruik iTunes op dit moment rond de 100MB RAM-geheugen, en dat om gewoon random songs af te spelen uit mijn collectie.
Waarom blijf ik dan terugkeren naar iTunes? Ik vind het een leuk programma met interessante mogelijkheden die ik nergens anders kan terugvinden, althans niet met dezelfde functionaliteiten. De manier waarop afspeellijsten kunnen gemaakt worden, albumhoezen gedownload worden en getoond worden, muziek een score kan gegeven worden en vooral, het gemak van een ingebouwde en snelle zoekmachine, … en zo zijn er nog wel enkele zaken zoals de uitgebreide samenwerking met mijn iPod, mijn op mijn wishlist staande Apple TV enz enz.
En ja, ik heb alternatieven geprobeerd: Windows Media Player 11, Winamp Media Library, … en geen enkele software kan me bekoren zoals iTunes dat kan. Versta me niet verkeerd, iTunes is verre van perfect, maar voor mij is het op dit ogenblik de “minst slechte” muziek manager. Als er mensen tips hebben, laat maar horen!