Ik had in mijn vorige blog over de start van mijn loop avontuur beloofd om toe te lichten welke middelen ik gebruik om de theorie in de praktijk om te zetten en vandaag licht ik mijn eerste hulpmiddel toe: de loopband.
Zoals ik al zei heb ik als beginnende loper de voorkeur om op eigen tempo te starten in de privacy van mijn huis. Als beginner ben je ook al na enkele minuten aan een rustpauze of wandelpauze toe en de eerste keren zal je ook niet direct ver van huis lopen daar de afstanden nog erg beperkt zijn. Een ander voordeel van thuis te kunnen trainen, is dat je geen rekening moet houden met het weer: regen of niet, vroeg donker deze tijd van het jaar,… het doet er allemaal niet toe.
Uiteraard kan je je kleden tegen slechter weer en kan je ook hulpmiddelen gebruiken die je zichtbaar maken in het donker, maar dat zijn allemaal extra investeringen die je maakt natuurlijk. Nu ja, een loopband is ook niet gratis, maar die kan je wel makkelijker tweedehands verkopen dan gebruikte loopkledij denk ik ;-).
Nog een voordeel van een loopband: je iPad erop plaatsen en YouTube of Netflix kijken terwijl je sport. Misschien niet voor iedereen, maar de meer geeky profielen onder de lopers zullen dit wel interessant vinden.
Welke Loopband?
Een loopband kopen is geen sinecure. Keuzes in overvloed, iedereen heeft een mening en prijzen gaan van €200 tot €5000 en meer. De dure modellen zullen ongetwijfeld beter zijn dan de goedkopere, maar je moet ook rekening houden met je gebruik. Fitness centra hebben een toestel nodig dat 16 uur per dag gebruikt kan worden zonder defect te zijn na een paar maand. De gemiddelde recreatieve loper loopt hoogstens een paar uur per week. Gigantisch verschil dus.
Een tweede variabele is hoe snel je wil lopen: loopbanden hebben een motor en de kracht daarvan wordt uitgedrukt in PK’s zoals bij een auto. Als je bv. 16km/h wil lopen, dan zal een motor met 4PK een betere keuze zijn dan eentje met 2PK. De kleinere variant zal veel meer op zijn limiet draaien, wat de levensduur uiteraard niet ten goede komt. Daarbovenop zal die ook meer lawaai maken.
Een derde differentiator zijn de extra’s: ingebouwde hartslagmeter, ingebouwde luidsprekers voor je muziekspeler, meer programma’s, een groter display, breedte van de loopband, de mogelijkheid om de hellingsgraad te verstellen en ga zo maar door. Het ene al handiger dan het andere, maar ze hebben allemaal gemeenschappelijk dat ze de prijs de hoogte in duwen.
Daar ik een beginnend loper ben en niet direct ambitie koester om binnen de kortste keren marathons te lopen, wilde ik geen superduur toestel kopen met mogelijkheden die ik niet nodig heb. Ik heb de wetenschap toegepast die ik ook toepas bij de aankoop van een nieuwe computer of andere electronica: koop wat je NU nodig hebt en hou eventueel rekening met mogelijkheden die je op korte termijn denkt te nuttigen.  Wat ik binnen 10 jaar denk te gebruiken, moet ik nu niet kopen. Op zo een tijdspanne verandert technologie enorm en zijn er waarschijnlijk betere en zelfs minder dure opties verkrijgbaar.
Mijn Wishlist
Ik heb voor mezelf bepaald wat ik belangrijk vond (na in de winkel een paar banden getest te hebben en wat advies te vragen aan de verkoper en mijn trouwe vriend Google):

  • Geen instapmodel wegens meestal te beperkt zonder enige groeimogelijkheid
  • Motor met minstens 2PK en liefst 2,25PK of meer
  • Mogelijkheid om hellingsgraad te veranderen
  • Breedte van de band van minstens 40cm
  • Genoeg ingebouwde programma’s om te kunnen groeien in mijn loopkunsten
  • Nice to have: luidsprekers, drinkbeker houder en hartslagmeter
  • Maximaal budget van €750 (wat eigenlijk niet zo heel hoog is)

Mijn Loopband: Domyos TC-5
Daar ik geen zin had om veel winkels af te schuimen en ik ook geen super professioneel toestel wou kopen, heb ik beslist om voor Decathlon te kiezen. Ze hebben een winkel in de buurt, ze hebben democratische prijzen en de mensen van Decathlon waren bij al mijn voorgaande passages altijd zeer vriendelijk en behulpzaam. Daarbovenop ben ik tevreden van eerdere aankopen en dus was de kogel door de kerk.
Domyos TC5
Een van de merken die ze aanbieden is Domyos en alles wat ik op mijn wishlist had gezet, vond ik terug in die modellen. Op internet wat features vergeleken en daarna richting Decathlon om de toestellen eens in het echt te aanschouwen. Je kan ze prima online bestellen, maar een toestel zoals een loopband wou ik toch liever eens zien en testen alvorens ik het koop.
Op papier was mijn keuze de TC-3 van Domyos. Had alles wat ik echt wou en de prijs van €399.95 viel ruim onder mijn vooropgesteld budget. Bij het testen en vergelijken kwam ik er echter achter dat het loopvlak met zijn breedte van 41cm voor mij aan de nipte kant was. Het grotere broertje, de TC-5 heeft een bandbreedte van 45cm en ook al lijkt een verschil van 4cm peanuts op papier, als je erop loopt is dat toch merkbaar.
Verder heeft de TC-5 in totaal 16 ingebouwde programma’s terwijl de TC-3 er maar 8 heeft. De maximale snelheid van 16km/h ligt op de TC-5 ook 2km/h hoger dan de TC-3 en terwijl ik eerder denk 8-10km/h te gaan lopen, wil dat wel zeggen dat de motor minder hard moet werken: minder lawaai en langere levensduur.
De TC-5 heeft ook nog ingebouwde luidsprekers (die niet superkrachtig zijn, maar ze voldoen) en de handvaten hebben ingebouwde sensors om je hartslag te meten. De kostprijs van €549,95 is iets hoger dan de TC-3, maar volgens mijn aankoopfilosofie die ik hierboven toegelicht heb, is dit toestel ideaal voor wat ik zoek en dus was de beslissing gemaakt.
Levering & Opbouw
Decathlon levert je loopband gratis aan huis en dat is handig meegenomen als je weet dat het toestel net geen 80kg weegt en de doos zelfs in een groter dan gemiddelde monovolume niet in de koffer past zonder veel gefoefel en gedoe.
Ik heb mijn nieuw fitness toestel besteld op zaterdag en de woensdag nadien stond de transporteur aan mijn deur met het toestel, prima op afspraak zoals het hoort!
Het in elkaar steken van de loopband valt goed mee en na een uurtje zat alles op zijn plaats. Ideaal ben je met twee om dit klusje te klaren, maar ik heb het alleen alsnog overleefd zonder kleerscheuren of extra kosten ;-).
Next Steps
Ziezo, nu weet je welke loopband ik gekozen heb en waarom. In mijn volgende blog zal ik mijn eerste ervaringen delen (bij het schrijven van deze blog, heb ik les 9 van Start 2 Run met succes afgerond) en ben ik hopelijk nog even enthousiast over mijn aankoop als nu…
Wordt vervolgd.