De Apple keynote is nog vers van de pers, de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zijn aangekondigd en dus is het tijd om na te denken welk toestel mijn tweejaarlijkse shortlist gaat aanvoeren en dus als overwinnaar uit de bus gaat komen om mijn iPhone 5 te vervangen.
Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik sinds mijn iPhone 3G niet meer heb omgekeken en consequent iPhones heb gekocht. Na de 3G kwam de iPhone 4 en daarna mijn huidige iPhone 5. Moest ik terug voor een iPhone kiezen, dan zou het de iPhone 6 Plus zijn omdat ik schermgrootte belangrijk vind voor mijn smartphone gebruik.
Maar er zijn kapers op de kust. Sinds enkele maanden gebruik ik dagdagelijks een Samsung S4 – meteen ook mijn eerste contact met een Android toestel – en ik vind dat zeker niet slecht. Nog iets teveel bloatware van Samsung om mijn trusty iPhone te vervangen, maar een Nexus met vanilla Android zou mij mogelijks kunnen overhalen en stond dus op mijn shortlist.
OnePlus_logo
En toen viel mijn oog op de op dit moment zwaar gehypte OnePlus One smartphone. Android Cyangen OS (concreet: geen bloatware en heel erg customizable), specs om van achterover te vallen en *wait for it* geen prijskaartje van meer dan €600! Voor de 16GB versie betaal je €249, voor de 64GB versie €299. Doe daar nog verzendingskosten bij en je voor minder dan de helft van de “flagships” hun prijskaartje heb je een telefoon die gelijkwaardig of beter is!
Reviews zijn zeer lovend, maar buiten de techies is er nog niet veel ruchtbaarheid aan dit toestel gegeven. Het zit namelijk zo: ze geven bitter weinig geld uit aan marketing, waardoor ze de prijs van het toestel zo scherp kunnen houden. Ze geloven in mond-aan-mond reclame en terwijl dat een schitterende manier is, zit hier ook de catch van de OnePlus One.

Voorlopig kan je hem niet kopen zonder een uitnodiging te krijgen van de makers of van iemand die er al eentje heeft. Naar verluid zou dat binnen een dikke maand veranderen, maar rumors blijven rumors dus tot wanneer het zo ver is, blijven we met die invites-to-buy werken. Het komt er dus op aan om iemand te kennen met een invite of om te betalen voor zo een invite (op eBay gaan ze tussen de €5-€15).
Zelf had ik het geluk een bevriende twitteraar met een invite op overschot te kennen en dus had ik het geluk om een OnePlus One met 64GB te bestellen. Ik hoop hem de komende dagen te ontvangen en dan volgt er uiteraard een hands-on experience follow-up van een jarenlange iPhone adept.
Blijkt de OnePlus One zijn verwachtingen te vervullen, dan heb ik mijn nieuw toestel gevonden voor minder dan de helft van wat een gelijkaardige iPhone 6 Plus me zou kosten. Zo niet dan vind ik zonder twijfel een nieuwe eigenaar voor de OnePlus One en kan ik alsnog een nieuwe iPhone bestellen :).
Wordt vervolgd…