Vorige week donderdag had ik het geluk om naar de avant-premiere van “Het Vonnis“, de nieuwste prent van Jan Verheyen, te mogen gaan kijken.
De voorstelling vond plaats in Kinepolis Kortrijk en na de film zouden enkele leden van de cast + de regisseur langskomen voor een vragenronde met het aanwezige publiek.
Het Vonnis
De korte inhoud (zonder spoilers)
Luc, een succesvolle zakenman die alles heeft wat een man begeren kan, stopt in het naar huis gaan van een bedrijfsfeestje aan een tankstation. Terwijl hij de wagen volgooit, gaat zijn vrouw snel een brood kopen aan de broodautomaat.
Daar loopt het echter mis: zijn vrouw wordt beroofd en vermoord. Luc ruikt onraad en gaat kijken, waarna hij zelf ook nog rake klappen krijgt en in een coma belandt, maar vooraleer het bewustzijn te verliezen, ziet hij zijn dochtertje, op zoek naar haar papa en mama, over straat lopen zonder te kijken waarbij ze wordt doodgereden door een aankomende wagen.
De volgende scene speelt zich af in het ziekenhuis waar Luc ontwaakt uit zijn coma en verneemt dat zowel zijn vrouw als zijn kind overleden zijn. De dader is spoorloos, want er waren geen getuigen (met uitzondering van Luc, maar aangezien hij in coma lag, konden ze hem niet ondervragen).
Als bij wonder kan Luc de dader identificeren in een boek met gekende criminelen en ziet het er naar uit dat deze zijn verdiende straf zal krijgen. Maar dan loopt het fout… Door een procedurefout komt de dader op vrije voeten en is het dossier daarmee afgerond.
Of toch wat betreft de wet, want voor Luc stopt het hier niet. Zijn wereld is ingestort, hij heeft niemand meer en kan maar aan één ding denken: wraak.
Luc neemt het recht in eigen handen, koopt een illegaal vuurwapen, volgt de dader en maakt hem af als een beest. En dan begint het eigenlijke verhaal eigenlijk… Luc blijft wachten op de politie en wil gepakt worden. Hij wil voor de rechtbank komen en de rechtbank confronteren met haar eigen tekortkoming: de dader ongestraft laten omdat een of andere ambtenaar een document vergat te ondertekenen.
Wordt Luc vrijgesproken voor de moord op de moordenaar van zijn vrouw? Of verdwijnt hij zelf achter de tralies?
To Go or Not To Go
Het Vonnis is een aangrijpend verhaal dat elkeen van ons kan overkomen. De vraag die het publiek voorgeschoteld krijgt is zonder enige twijfel “Wat zou u doen?”. En aansluitend daarbij kies je dan ook partij tijdens de film en hoop je al dan niet dat Luc naar de gevangenis moet.
Ik heb persoonlijk genoten van deze film met een sterke cast waaronder Koen De Bouw, Johan Leysen, Joke Devinck, Jo De Meyere, Chris Lomme, Jappe Claes, Veerle Baetens, Viviane De Muynck, Wouter Hendrickx en nieuwkomer Hendrik Aerts. Na de film waren Koen, Jappe, Hendrik en regisseur Jan Verheyen aanwezig en werden allemaal sympathiek bevonden.
Als u dit najaar een Vlaamse film van formaat wil meepikken, dan moet u niet verder zoeken. Het Vonnis is een boeiende film met een aangrijpend verhaal en een sterke cast.
Wedden dat u onderweg naar huis in dezelfde discussie belandt? Wat zou u doen als het u overkomt? En tegelijkertijd trekt dit hopelijk ook de discussie op gang om daders niet langer ongestraft te laten bij procedurefouten die niets veranderen aan het ontegensprekelijke bewijs van schuld.
Het Vonnis speelt vanaf aanstaande woensdag 9 oktober in een bioscoop in uw buurt.