Een tijdje terug deed ik mee met een wedstrijd op Twitter waarbij je een Duracell mobiele oplader kon winnen. Zo een toestel is gewoonweg een oplaadbare batterij met daarop een USB-poort. Eens het toestel zelf ik opgeladen (eveneens via de USB-poort) kan je er een ander toestel aanhangen (met zijn eigen oplaadkabel) en dat laatste bijladen.
Zulke toestellen bestaan al een tijdje, maar nu Duracell op die kar gesprongen is, lijkt iedereen er plots interesse in te hebben.


Anyway. Het model dat ik gewonnen heb, is de goedkoopste variant die tot 3u extra spreektijd zou bieden aan je smartphone (met in kleine lettertjes dat dit van het toestel en gebruik afhangt uiteraard). Over de spreektijd ga ik me niet uitspreken, want ik ga echt geen uren zitten telefoneren om dat te testen, maar ik heb wel gecheckt hoeveel percent ik mijn iPhone 4 kan bijladen met Duracell’s kleinste mobiele oplader.
En dat viel eerlijk gezegd tegen. Ongeveer 40% om precies te zijn. Als mijn smartphone op 20% batterij staat, laadt de mobiele oplader het toestel bij tot +- 60%. Uiteraard blijft het toestel aanstaan (en verbruikt dus nog een beetje batterij), maar gedurende die test heb ik er niet mee gebeld of extensief gebruik van gemaakt. Per slot van rekening zou je het toestel “in nood” ook laten opstaan wanneer het bijgeladen wordt…
Ik heb al een jaar of twee een “Just Mobile Gum Plus” mobiele oplader die vier keer meer vermogen bezit dan het Duracell exemplaar, geleverd wordt met de nodige kabels om mijn iPhone op te laden (bij Duracell moet je je eigen kabels gebruiken) én er veel knapper uitziet – mooie alu behuizing in plaats van plastic doosje dat redelijk fragiel aanvoelt. Oh, en de “Just Mobile Gum Plus” heeft nog handige LED’s die aangeven hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is.

De “Just Mobile Gum Plus” kan mijn iPhone tot vier keer volledig opladen (dus van 0 tot 100%) en kost bij Apple net geen 80€. Van het Duracell toestel vind ik geen prijs terug online, maar aangezien het ongeveer 5-6x minder goed presteert dan mijn bestaande oplossing, geen kabels meelevert om mijn Apple toestellen bij te laden én veel minder robuust aanvoelt, zou het toestel niet meer dan 15€ mogen kosten.
Ik twijfel of je het voor die prijs kan bemachtigen… als iemand de prijs weet, laat het gerust achter in de comments.
Conclusie: ik zou er persoonlijk geen geld aan geven en ineens een betere mobiele lader kopen.