Training en cursussen zijn een goede manier om een nieuwe technologie of een nieuw product onder de knie te krijgen omdat je dan enkele dagen volledig de focus kan leggen op datgene wat je aan het leren bent.
Echter, een goede training wordt volledig bepaald door de “trainer”. Als je geluk hebt, is dit iemand met erg veel ervaring en baseert hij de cursus op die ervaring. Maar als je de keerzijde van de medaille tegenkomt (wat spijtig genoeg al eens durft voorvallen), staat er iemand voor het white board de cursusboek(en) / Powerpoint slides af te lezen zonder enige toegevoegde waarde.
Ik heb al training gehad waar ik het geluk heb een ervaringsdeskundige voor mij te hebben waar je dan een truckload van vragen op kan afvoeren, brain-picking zeg maar. Die mensen delen ook hun “tips & tricks” en “best practices” en net die weetjes zijn voor mij de toegevoegde waarde van een training. In alle andere gevallen kan ik de slides / boeken even goed zelf lezen – dat gaat sneller en kan gebeuren wanneer het mij past.
Tegenwoordig is er een alternatief: online training. Je hebt een “live” variant waar je via audio/video een training volgt, maar ik doel hier op de online training die je kan volgen wanneer het jou uitkomt. ‘s Avonds in de zetel bij het haardvuur, in de wachtzaal bij de dokter, op de trein, in de auto (podcastgewijs),… kortom “à la demande du client”.
Die online trainingen worden ook zeer vaak gegeven door mensen (zo goed als altijd Engelstalig) met jaren ervaring die ondertussen ook al enkele boeken gepubliseerd hebben en seminaries geven over hun expertisegebied.
Een bedrijf dat net dit soort trainingen faciliteert, is TrainSignal. Ze bieden trainingen over alle onderwerpen die je je kan voorstellen, zolang het maar IT-gerelateerd is. Aangezien ik zelf veel tijd investeer in virtualizatie en VMWare in het bijzonder, zijn het net die trainingen die mij aanspreken.

Na wat bidirectioneel mailverkeer, heb ik een login voor hun website verkregen zodat ik hun aanbod (VMWare minded vanzelfsprekend) eens van dichtbij kan bestuderen – de voordelen van een blog dus. De basiscursus voor vSphere heb ik al doorgenomen en zeker voor de beginnende virtualization engineers en mensen die voor hun VCP studeren, is dit een goede training. Alles wordt netjes uitgelegd en via demo’s ook getoond. Dit maakt de training minder saai dan wanneer men gans de tijd tekst zou aflezen en slides zou projecteren!
Ondertussen ben ik de “Pro Series” aan het volgen, waar men zoals de naam al doet vermoeden, dieper in gaat op de advanced features van VMWare vSphere (PowerCLI, Cisco Nexus 1000V, VMWare View,…) maar ook inzoomt op populaire third-party tools zoals VEEAM Backup & Replication (hier komt later ook een review van online) om er een te noemen.
De trainingen zijn niet zo goedkoop, maar in verhouding met “offline” trainingen, helemaal niet duur. De “Pro Series Vol. 2” is momenteel beschikbaar voor net geen $300. Voor dat bedrag krijg je online toegang tot al het cursus materiaal (audio, video, mp3 voor mobiel,…), maar sturen ze ook de DVD-kit op zodat je zelfs zonder internet-toegang kan studeren. Het volledige VMWare vSphere pakket (de basistraining en de twee advanced trainingen) is in een bundel verkrijgbaar voor net geen $800.
Als je weet dat een gemiddelde standaardopleiding al snel 3000€ kost, zijn deze prijzen beschaafd te noemen. Zeker gezien het feit dat de mensen die de uitleg geven, echt wel weten waarover ze het hebben. Voeg daar aan toe dat je training volgt wanneer je wil en dat je alles later nog eens kan volgen om je geheugen op te frissen.
Kortom – serieuze aanrader als je het mij vraagt. PS: voor de niet-VMWare addicts – ze hebben ook trainingen voor Microsoft producten, Cisco, CompTIA,… voor ieder wat wils ;-).