Telling stories for a living

Auvibel

Het is weer prijs: onze competente verzameling van ministers en andere leidinggevenden zijn er weer maar eens in geslaagd om de hardwerkende burger in de portefeuille te treffen. Vanaf februari gaan we met zen allen lekker nog wat auvibeltaks extra betalen op externe schijven, USB sticks en mp3 spelers. Dit was al het geval voor lege cd’s, maar klaarblijkelijk vullen ze daarmee hun zakken nog niet genoeg en zijn de mensen achter de auvibel organisatie steen en been gaan klagen bij de bevoegde instanties om nog meer taks te mogen heffen.
De taks is er omdat er geredeneerd wordt dat iedereen die een van bovenstaande media bezit, illegaal muziek / video download en die media gebruikt om deze bestanden op te slaan. Mensen die cd’s en externe schijven gebruiken om hun foto’s, data van het werk, legale muziek,… te backuppen – die hebben pech en betalen lekker mee! Mensen die bijvoorbeeld via iTunes muziek kopen en deze muziek dan op hun iPod kopieren, die betalen ook lekker mee! Terwijl er op die nummers eigenlijk al BTW betaald is! Twee keer betalen dus…
Pas op, ze zijn dan nog zo “dom” om bij de externe schijven enkel taks te heffen op externe schijfen hé! Dat er illegale muziek op interne schijven gekopieerd wordt, daar hebben ze nog niet aan gedacht (of durven ze niet omdat ze dan écht iedereen met een computer treffen, waar ze nu enkel mensen met een externe schijf raken – maar 90% van de gebruikers ;-)).
Op vlak van externe schijven kan je de taks trouwens vermijden door een interne schijf te kopen en deze in een “enclosure” te plaatsen.
En dat ik niet de enige ben die hier zwaar aan tilt blijkt uit de blogposts van Chateaubrys, Peter Dedecker, Pietel en zelfs de openbrief van Homerecording, een vereniging die meer dan 7000 artiesten vertegenwoordigt.
Vincent Van Quickenborne, de man die voor versimpeling van de administratie staat, is de drijvende kracht achter deze actie. Zijn partij VLD staat er blijkbaar volledig achter. Denk aan deze mensen als u naar de volgende verkiezingen stapt, het is per slot van rekening aan hen te danken dat we dus op een externe schijf van 100€, bijna 10€ taks extra gaan betalen. Een schande!
Of zouden ze bedoelen dat als je taks betaald hebt, dat je dan een vrijgeleide krijgt om illegaal te downloaden? Je hebt per slot van rekening toch al taks betaald hé…
Oh ja, voor ik het vergeet: onze buurlanden doen niet mee aan deze praktijken én ze zijn vaak goedkoper ook. Met de wereldwijde (of Europese) garanties van de meeste producten, kan je dus misschien beter uw iPod / harde schijf / lege cd’s / … vanaf februari in het buitenland kopen. Met internet gaat alles toch vlotjes en men levert uw bestelling netjes voor de deur af. Spijtig voor de lokale winkels, maar we weten allemaal aan wie we de komende failissementen te danken zullen hebben dan.
PS: ja, ik weet dat het eigenlijk geen taks is, maar een “vergoeding”, maar aangezien dit puur pestgedrag is, ga ik de meer negatief klinkende “taks” laten staan.

3 Comments

 1. boskabout

  Het is geen initiatief van Vincent Van Quickenborne, het is een implementatie van een Europese richtlijn, die moet omgezet worden naar nationale wetten.
  .-= boskabout´s last blog ..Michel Daerden ontcijferd =-.

 2. Unexpected

  Het is een initiafief van de organisatie achter Auvibel die met de beslissende partijen rond de tafel heeft gezeten en gevraagd om dat erbij te pakken…
  .-= Unexpected´s last blog ..SLS AMG =-.

 3. Cijferkes

  Haha, idd, zo “dom” zijn ze wel, ik koop gewoon sowieso al langer enkel losse Sata schijven, die steek ik dan in (idd) zo’n enclosure, of ik kan ze achteraf nog ergens intern inbouwen. Mooi alternatief voor zo’n enclosure is soort van docking:
  http://www.walyou.com/blog/wp-content/uploads/2009/12/dual-sata-drive-dock_1.jpg
  En zelfs al zouden ze die taks uitbreiden naar interne schijven? De grens met NL is écht niet zo ver hoor 😉
  .-= Cijferkes´s last blog ..Do not read this =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑