Telling stories for a living

Sonos S5 Launch Event

Gisterenavond was ik samen met een paar andere bloggers in de Belga Queen te Brussel uitgenodigd door de mensen van Sonos om te komen kijken naar hun nieuwste product, de Sonos S5.
Wegens een paar onverwachte wegenwerken en wat file was ik een kwartiertje later dan voorzien, waardoor ik ook meteen de laatste was om op het event toe te komen. De mensen van Sonos, Siska van het PR bureau LVT Benelux die de bijeenkomst georganiseerd had, Stef, Houbi, Asfaltkonijn en CuttingEdge waren al ter plaatse.
Direct na mijn aankomst begonnen de Sonos vertegenwoordigers met hun uitleg van wie ze zijn, waar ze voor staan en hoe ze proberen dat doel te bereiken. Sonos is een Amerikaans bedrijf dat zich al ettelijke jaren bezig houdt met het ontwikkelen van audio apparatuur met het oog op het beluisteren van je muziekcollectie, onafhankelijk van waar je je bevindt in je huis.

Sonos ZonePlayer S5

De reden van de launch “dinner” was zoals ik al zei, de introductie van hun nieuwste product – de Sonos S5. De S5 kan je volgens mij het best plaatsen tussen de high-end iPhone / iPod docks zoals de Bose en B&W varianten, maar dan met een extra functionaliteit: netwerkplay. Bij een gewoon dock is het de bedoeling dat je iPhone of je iPod op het dock aangesloten wordt en dat de muziek op die manier door de speakers knalt. Op zich is dit een fijne oplossing, maar niet als je enkel een iPhone hebt. Want zolang je iPhone aan het dock hangt, kan je niet bellen, mailen, sms’en,… whatever. Ideaal heb je dus een extra iPod liggen die op het dock kan aangesloten blijven.
Sonos werkt op een andere manier en gaat de netwerktoer op. Het toestel wordt aangesloten op je netwerk via UTP en vanaf dan kan ie alle muziek van het netwerk afspelen: vanop een NAS, je iTunes library op de Mac / PC, een externe schijf,… maakt niet uit. Als je daarnaast bijvoorbeeld nog een extra S5 koopt voor een andere ruimte (of een ander Sonos product, want alles werkt samen met elkaar) dan is het niet nodig om telkens op nieuw een aansluiting op je netwerk te voorzien.
Het eerste toestel zorgt ervoor dat al de andere Sonos apparaten via een wireless netwerk toegang krijgen tot de muziek. Dit netwerk is gebaseerd op de 802.11N standaard, waardoor snelheid en afstand in principe geen probleem vormen. Vanzelfsprekend blijf je beperkt door de wetten van de fysica waar een ander 802.11N netwerk ook door beperkt is: vier verdiepingen overbruggen of muren met gewapend beton of iets gelijkaardig, hebben géén gunstig effect op een draadloos netwerk.

Sonos S5 Back

Je kan dus bijvoorbeeld in de woonkamer naar rockmuziek luisteren terwijl op de tweede S5 in het bureau klassieke muziek afspeelt. De eerste S5 zorgt voor toegang tot de muzieklibrary voor al de andere S5’s in het netwerk. Daarnaast is het ook perfect mogelijk om alle S5’s synchroon te laten spelen. Dus als je bijvoorbeeld in de woonkamer en het bureau een toestel hebt, dan speelt de muziek op beide toestellen synchroon. Het volume valt ook gelijmatig te verhogen of te verlagen (interessant als je een feestje geeft en meerdere toestellen gebruikt), maar kan even goed apart worden geregeld.
Verder is het ook mogelijk om internet radio af te spelen, want de Sonos S5 ondersteunt o.a. Last.FM, Napster, Rhapsody, Deezer en nog vele anderen, zodat er altijd wel een radio station is dat je leuk vindt. Persoonlijk heb ik daar minder interesse in en verkies ik mijn eigen library als bron, maar ik kan me perfect voorstellen dat internet radio iets is waar velen plezier aan beleven. Voor internet radio heb je trouwens geen computer nodig, de Sonos S5 zorgt zelf voor de internetconnectie (zolang ie aangesloten is aan je router natuurlijk!).
Last but not least heeft de S5 ook een audio-in, waardoor je elke mogelijke audiobron aan het toestel kan aansluiten. Ook deze muziek wordt aangeboden aan alle andere S5 apparaten in het netwerk. Als je dus een DAB receiver of iets gelijkaardigs in de woonkamer hebt staan, kan je deze “feed” ook beluisteren in de werkruimte.
En hoe bedien je al dit leuks nu eigenlijk? Er zijn verschillende oplossingen: via de computer (maar dit is eigenlijk niet interessant, want een oplossing zoals de Sonos S5 vind ik juist interessant omdat ik er de computer niet voor nodig heb – interessant voor andere familieleden die niet zo computer-minded zijn), via een gratis App op je iPhone of iPod Touch (de meest interessante oplossing, als je natuurlijk één van beide toestellen hebt) en als laatste via de Sonos Controller 200. Die laatste is een soort afstandsbediening met een VGA-touchscreen dat in feite alle opties van de iPhone / iPod applicatie biedt. Voordeel van deze controller is dat wanneer je zelf niet thuis bent, anderen de S5 kunnen bedienen zonder een computer te gebruiken. Het nadeel aan dit toestel is de redelijk hoge prijs: 349€. Voor die prijs denk ik dat ik liever een iPhone koop (mits beetje opleg) of een iPod Touch (die goedkoper is en toch nog andere functionaliteit biedt). De controller ondersteunt trouwens Twitter, dus je kan er tweets mee sturen als je wil ;-).

S5 & iPhone

Na een avondje “off the record” chit-chatting bleef ik achter met een goed gevoel rond Sonos, in de zin dat ik echt wel het gevoel kreeg dat ze met een grote passie trachten om een kwalitatief product af te leveren en dat ze niet zomaar een onafgewerkt product op de markt gooien met het oog op snelle winst.
De S5 klonk naar mijn subjectieve mening goed tot zeer goed: mooie klanken, goede bass, mogelijkheid tot een hoog volume zonder vervorming whatsoever. Andere bezoekers van de Belga Queen Brussels keken trouwens af en toe eens op wanneer we de kracht van de S5 probeerden in de Bier Bar ;-).
De mogelijkheid om de producten onderling met elkaar te laten “spreken” is ook erg knap en werkt zeer goed (we hadden twee S5’s ter beschikking om dit te testen), waardoor ik me perfect kan voorstellen dat er mensen zijn die er twee of meer kopen om deze doorheen het huis te verspreiden. Een vorm van audio-domotica zeg maar.

S5 Exploded View

De vraag die jullie natuurlijk allemaal bezig houdt is zonder twijfel “wat moet dit moois nu allemaal kosten?”. De Sonos S5 moet 399€ per stuk opleveren, wat niet goedkoop is, maar wel in dezelfde categorie zit als de high-end docks voor iPod / iPhone out there, met de wetenschap dat de S5 in feite meer is dan enkel een dock. Internetradio is een mogelijkheid die je altijd kan gebruiken, maar de netwerkmogelijkheden komen natuurlijk pas tot hun recht wanneer je twee of meerdere toestellen hebt van Sonos, wat de prijs natuurlijk direct de hoogte in jaagt. Doe daar nog een Sonos Controller bij en je spreekt al gauw over 1200€ als je twee S5’s en een controller koopt, het type configuratie dat mij persoonlijk het meest aanspreekt.
Het is duidelijk dat zulke producten niet gericht zijn op “Jan met de pet” maar eerder op mensen die op zoek zijn naar kwalitatief geluid met extra mogelijkheden en daar ook iets meer voor willen betalen. En in dat geval denk ik dat de prijs eigenlijk best meevalt, want de andere docks zitten ook rond de prijscategorie van 400€.
Zou ik er eentje kopen? Op dit moment niet, wegens het feit dat ik volop bezig ben met “het bouwproject” en nu dus geen nood / plaats heb om zo een opstelling te plaatsen. Moesten jullie het toestel graag in levende lijve aanhoren of overgaan tot aankoop, dan moet je spijtig genoeg nog eventjes geduld uitoefenen. De wereldwijde release van de S5 is op 10 november en in eerste instantie zal je de toestellen in de Apple Store, Saturn en FNAC kunnen bewonderen. Later worden hier nog winkels aan toegevoegd.
Thanks aan de mensen van Sonos, Siska van LVT en de collega-bloggers voor een fijne avond in het teken van muziek, zonder twijfel voor herhaling vatbaar.

1 Comment

  1. Junni

    Ziet er mij zeer interessant uit eigenlijk. Toch iets dat ik ga overwegen eenmaal we in onze nieuwe stek zitten!
    .-= Junni´s last blog ..Ontbrekende category in Breadcrumb navxt breadcrumb =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑