Telling stories for a living

VMWare Testlabo (Re)Design

Nu mijn VCP-examen met succes achter de rug is, had ik me voorgenomen om mijn VMWare test-omgeving te scratchen en van nul terug op te bouwen. Oefening baart kunst zeggen ze, maar doorheen het studeerwerk heb ik ook enkele best-practises ontdekt die ik graag zou toepassen.
De oorspronkelijke configuratie zag er zo uit:
Server 1

 • Functie: dit was de eerste ESX-server in mijn setup
 • OS: VMWare ESX 3.5

Server 2

 • Functie: dit was de tweede ESX-server in mijn setup
 • OS: VMWare ESX 3.5

Server 3

 • Functie: deze server stond in voor de iSCSI storage emulatie met behulp van Openfiler, alsmede voor de Virtual Center omgeving. Zowel de Openfiler als de Virtual Center draaiden elk op hun eigen virtuele machine die binnen een VMWare Server 2.0 omgeving werden gehost.
 • OS: Het basis OS voor de server zelf was Windows 2003 SP2.

De Openfiler VM zorgde voor “Shared Storage” die aan beide ESX servers werd aangeboden om zo o.a. VMotion te kunnen gebruiken. De Virtual Center VM was een simpele W2K3SP2 machine met daarop de Virtual Center software (en een bijhorende database) die gebruikt werd om de volledige omgeving te beheren. Deze machine speelde ook DNS server voor de volledige omgeving.
– OS: Windows 2003 SP2
Van Server 1 en Server 2 was ik erg tevreden, al wil ik nu de partities die VMWare ESX nodig heeft customizen en niet de “defaults” volgen. Je kan dit achteraf wijzigen, maar het is veel simpeler en sneller om ESX te herinstalleren met de correcte waarden.
Het schoentje wrong echter bij Server 3: alles werkte wel zoals gepland, maar ik vond de installatie en het gebruik te ingewikkeld en met teveel overhead. Hier zou dus een mouw moeten aangepast worden bij het redesign van mijn test-omgeving.
Het “Redesign” plan:
– Server 1 & Server 2: geen veranderingen.
– Server 3: ter vervanging van W2K3SP2 met daarop een VMWare Server 2.0, heb ik gekozen om VMWare ESXi te installeren als basis OS. Resultaat: sneller en minder overhead.
Op deze ESXi omgeving zou ik dan opnieuw twee virtuele machines aanmaken:

 • Openfiler VM: net zoals voordien, moet deze machine de iSCSI shared storage leverancier worden.
 • W2K3SP2 VM: in tegenstelling tot voordien, zal op deze machine géén Virtual Center worden geïnstalleerd. Deze VM zal de rollen van Domain Controller, DNS, DHCP, WINS en WSUS op zich nemen in mijn nieuw op te richten Active Directory domein. In de vorige test-omgeving maakte ik gebruik van lokaal gedefinieerde users op de VMWare servers om alles in kannen en kruiken te leiden, maar deze keer wil ik via LDAP werken en aangezien ik Windows-omgevingen het best ken, lag Active Directory voor de hand. DNS, DHCP en WINS liggen voor de hand in een Active Directory omgeving, maar WSUS – oftewel Windows Server Update Service – misschien iets minder.

Telkens ik nieuwe (test) machines aanmaak in de virtuele omgeving, moet je deze machines net als een “echte” PC uitrusten met de nieuwste patches en updates. Je kan dit gedeeltelijk oplossen met templates te gebruiken die je dan op hun beurt up to date houdt, maar voor bestaande VM’s is dit geen oplossing. Deze machines draaien elk apart Windows Update en moeten dus elk apart alle patches en updates downloaden. Niet zo ideaal dus. Een WSUS server download al deze (voorafgedefinieerde) updates en via group policies kan je dan instellen dat je andere machines hun updates van deze server downloaden. Resultaat: sneller en minder bandbreedte / volume verspilling.
Het enige dat nog ontbreekt, is een Virtual Center installatie. Zoals ik al zei, zal deze niet op een VM draaien (nochtans wel gesupporteerd door VMWare), maar wou ik deze graag op een fysiek gescheiden machine draaien (sneller, al zou dat niet veel mogen uitmaken binnen mijn kleine test-omgeving). Aangezien ik nog een Sony VAIO laptop ongebruikt naast mij had liggen, was de keuze snel gemaakt. De VAIO beschikt over een Intel Centrino dual-core 1,66GHz CPU en 2GB RAM geheugen – ruimschoots krachtig genoeg om als Virtual Center server dienst te doen. Het basis OS is Windows XPSP3 geworden (supported OS voor Virtual Center) omdat dat toch iets sneller zal lopen als W2K3SP2 én omdat ik daar alle drivers voor bij de hand had.
En dan zijn we rond. Het moeilijkste gedeelte is alles uitdenken en uittekenen, daarna is het noeste “handenarbeid” om alles te installeren en te configureren. Gisteren heb ik alvast Server 3 zijn basis OS meegegeven en de VM’s aangemaakt (ze moeten nog geconfigureerd worden).
De VAIO heeft ook zijn OS meegekregen en Virtual Center 2.5 is ook al geïnstalleerd. Vandaag waag ik me aan de herinstallatie van Server 1 en Server 2 en als het allemaal een beetje vordert, heb ik tegen zondag een volledig werkende VMWare ESX 3.5 test-omgeving zoals ik ze wil.
By the way: de reden waarom ik voor Server 3 voor ESXi gekozen heb en niet voor ESX is simpel: beide broertjes gelijken erg op elkaar, maar er zijn toch verschillen. En niets is zo goed om een product te leren, als ermee werken. Hence the reason why…
Wordt ongetwijfeld vervolgd…

5 Comments

 1. koen teugels

  Hey Tim,
  ESXi is identiek aan ESX full
  Voor de VC zou het best een VM zijn op lokale disken samen met een een AD VM en een en een DB VM voor VC indien je naar ESX4 zou gaan.
  Zie ook is naar andere storage simulatie zoals deze in dit document
  http://tendam.wordpress.com/2008/11/18/srm-in-a-box-final-release-the-complete-setup/
  netapp ESX simualtie, of lefthand

 2. Unexpected

  Hi Koen,
  Correct dat ESX en ESXi zo goed als identiek zijn, maar er zijn toch enkele fundamentele verschillen zoals o.a. het ontbreken van de service console en verschillende netwerkmogelijkheden. HA zou ook nog niet optimaal werken, maar dat heb ik nog niet getest onder ESXi.
  Check http://www.virtualizationadmin.com/articles-tutorials/vmware-esx-articles/general/vmware-esxi-server-compare-esx-server.html & http://dsumsky.blogspot.com/2008/08/differences-between-esxi-and-esx.html & http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1003345
  Voor vSphere bekijk ik zeker je tips, thanks!

 3. koen teugels

  Doe al redelijk wat installaties bij klanten die wel virtualiseren maar geen geld hebben met ESX3i. ESX4 heeft wel wat leuke features maar is nog te onstabiel in productie. Er is ook nog Xen server (gratis live motion) en onze goede vrienden van Microsoft hebben ook eindelijk een live migratie in Hyper-V.

 4. scooke

  Vorige post in ander labo topic is dus bij deze opgelost. 🙂
  Ik heb nu voor 2 scholen esxi 4 geinstalleerd, en installatie uitgevoerd op een USB stick. Zodoende heb ik alle 5 sas disken in Raid5 volledig ter beschikking voor de VM’s. Toch wel leuke machientjes die ML350 G6 servers
  Toch nog een vraagje, wat is het voordeel van de service console? In ons netwerk staat een esx3.5 host, nu heb ik door de esxi4 installatie de vsphere client geinstalleerd en eigenlijk kan ik via deze client precies hetzelfde configureren op zowel esx als esxi. Waar zit het verschil met de service console precies tussen esx en esxi?

 5. Unexpected

  De Service Console maakt het makkelijker om te trouble-shooten omdat je via CLI aan de ESX kan. Nu, dit kan ook met ESXi via de “unsupported” manier…
  De Service Console laat ook toe om third party plugins enz te draaien (backup bv., AV,…) en dat kan je dan niet met de ESXi.
  Naar verluidt gaat de service console er sowieso uit bij de toekomstige versies van ESX, dus als je nu al gewoon bent om zonder te werken, dan heb je een streepje voor op de rest bij de volgende versie ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑