Telling stories for a living

Apple iPhone OS 3.0

Gisteren was het dan zo ver: Apple maakte om 19u de download van het nieuwe iPhone OS publiek beschikbaar – versie 3.0 om precies te zijn. Ik was er als de kippen bij en toen ik iets na zeven mijn iPhone 3G in iTunes voor updates liet checken, kreeg ik de verwachte melding dat er een nieuw OS beschikbaar was. De totale grootte van het OS is 230MB (!) waarvan de eerste 150MB razendsnel binnenstroomde, maar daarna viel de snelheid terug naar een 300-400kB/s. Ik vermoed dat dit te wijten was aan het feit dat er naast mezelf nog vele andere eindgebruikers de  nieuwe software aan het downloaden waren en dat de Apple servers de load met moeite verwerkt kregen – de update werd dan ook wereldwijd op hetzelfde moment aangeboden.
In ieder geval, na een dikke tien minuten was de installatie aan de gang en nog is tien minuten later was mijn iPhone 3G uitgerust met het nieuwe operating system. Eerst had ik problemen met MMS aan de praat te krijgen, maar dat was snel opgelost na het invullen van de nodige MMS settings (Google is your friend). Om het MMS icoontje te krijgen (lees: een foto-icoontje bij de “messages”) moest ik wel de iPhone herstarten.
Het enige dat op dit moment nog niet werkt, is de tethering functie – oftewel de iPhone gebruiken als modem voor de Macbook (of een andere computer). Om dit mogelijk te maken, moet je telecom provider de nodige aanpassingen doorsturen via een configuratie-bestand, en op dit moment is dat voor Proximus nog niet het geval. Ik weet niet of het bij Mobistar al wel zo is…
Je kan dit “probleem” wel oplossen door zelf een IPCC file te maken (of te downloaden) met de juiste instellingen voor je provider. Deze file upload je via iTunes op je toestel en dan zou de tethering perfect moeten werken. Voor Proximus gebruikers: google op “iphone” en “tethering” en “proximus” en kies uit de zoekresultaten Frank’s blog – hij heeft een IPCC file gemaakt voor Proximus en legt uit hoe je deze kan installeren, waarna de functionaliteit zou moeten werken.
Aangezien ik op dit moment geen nood heb aan deze functie, wacht ik nog eventjes af om te zien wat Proximus er zelf mee doet. Maar als u dus gehaast bent, is er een alternatief beschikbaar.
En hoe valt dat nu mee dat nieuwe OS? Goed! Copy/paste is zeer welgekomen, find my iPhone en Remote Wipe zijn cool in geval je je toestel kwijt bent of het gestolen is (je moet wel MobileMe klant zijn), MMS vind ik “tof” maar gebruik ik nooit dus ja…, Spotlight for iPhone is ook zeer handig om je mails te doorzoeken of een app te vinden en last but not least, de landscape keyboard mode in zo goed als alle applicaties is eveneens een welgekomen functionaliteit! Trouwens, de upload functionaliteit van foto’s naar MobileMe is ook super. Als je weet dat Apple met de iPhone 3G S dezelfde mogelijkheid gaat bieden, maar dan via Youtube, dan denk ik dat we met zekerheid kunnen zeggen dat dit een “hit” zal worden en we dus heel wat video’s online gaan vinden – nog korter op de bal spelen dus. Je bent op een event – je filmt – upload – twee minuten later kijkt het internet mee.
Ik ben dus fan, althans voor de iPhone 3G. De update is gratis trouwens. Voor mijn iPod Touch ga ik nog eventjes de kat uit de boom kijken, want aangezien ik daar niet zoveel mails of stuur, geen belfuncties op heb, geen landscape mis en ook geen copy/paste nodig heb wegens geen mails, sms’en,… heb ik geen zin om 10€ te betalen voor die update.

3 Comments

 1. Junni

  Ik heb gisterenavond mijn iPhone 2G aan iTunes gehangen en kreeg in ieder geval geen update melding voor de 3.0, maar nog steeds dezelfde 2.2.1 upgrade. Eens nakijken dus of het nodig is om die upgrade eerst te doen (blijkbaar wel)
  [rq=40934,0,blog][/rq]Mac OS X 10.5.7 update van Apple

 2. Unexpected

  Vermoedelijk moet je idd eerst upgraden naar 2.2.1 en vandaar naar 3.0… lijkt me niet onlogisch?

 3. Junni

  Nope, upgrade van 2.2.0 naar 3.0 is in 1 keer gelukt. iTunes had blijkbaar nog zelf niet door dat de 3.0 upgrade ter beschikking was. Van zodra ik up “upgrade” klikte kwam de 3.0 melding er. Mijn 2G draait dus nu ook mooi op 3.0, sinds een goeie week.
  [rq=79479,0,blog][/rq]Mac OS X 10.5.7 update van Apple

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑