Het is alweer geleden van ergens eind vorig jaar dat ik mijn kredietkaart nog eens bovengehaald heb om Amazon een beetje rijker te maken en dus ben ik weer eens (met een budget, anders koop ik die shop nog leeg) gaan rondneuzen, waardoor volgende boeken in het boekenmandje beland zijn en ondertussen al een op mijn nachttafeltje liggen:
Teach Yourself UNIX In 24 Hours:

Dit boek heb ik gekocht omdat ik mijn UNIX kennis een duw in de rug wou geven en ook al zijn zulke boeken verre van compleet, het zijn naar mijn mening goede startpunten. Ondertussen heb ik het boek uitgelezen en ik moet zeggen dat mijn mening bevestigd werd. Met dit boek ga je zeker en vast al de basiscommando’s onder de knie hebben, de structuur begrijpen van UNIX en een dosis geschiedenisles meekrijgen over het hoe en het waarom van UNIX. Is dit boek voldoende om jezelf UNIX SysAdmin te noemen? Hell no! Daarvoor moet je meer lezen en vooral, meer doen. Want ervaring zit niet in boeken, maar in hands-on expierence. Labs uit de boeken proberen. Testomgevingen bouwen. That’s how it’s done. Maar al dat neemt niet weg dat dit boek ideaal is om mee te starten.
BASH Cookbook:

BASH is een shell onder UNIX (en afgeleiden zoals Linux) en de naam betekent zoveel als Bord Again SHell. Onder UNIX zijn er in feite drie grote varianten, zijnde C-shell, Korn-shell en Bourne Shell. BASH is een update van die laatste en is ook degene waar ik mee aan de slag ben. O’Reilly klinkt mening techneut / geek / nerd zonder twijfel bekend in de oren als uitgeverij, want boeken van O’Reilly zijn per definitie “goed”. Waarbij je bij andere uitgeverijen niet kan afgaan op de cover of de layout om te weten of een boek goed is, moet ik in het geval van O’Reilly nog steeds het eerste boek tegenkomen dat mij slecht bekomen is. Daarom heerst er rond deze uitgeverij een soort van “Apple-effect” – wat zij op de markt brengen “kan” niet slecht zijn. In hun cataloog zitten alle soorten boeken, waar ook wel minder goede zullen tussen zitten, alleen heb ik ze nog niet tegengekomen ;-).
In de O’Reilly reeks zijn er allerhande varianten, maar de “Cookbook” en de “In A Nutshell” zijn toch wel de meest gekende uit de series. Zoals de naam al aangeeft is een “Cookbook” een soort kookboek met recepten (scripts, labs, voorbeelden, how-to’s) over het gekozen onderwerp.
Mijn exemplaar van BASH Cookbook is nog niet volledig uit, maar hetgeen ik er al van gelezen heb, heeft mij toch al goed geholpen om de shell beter te begrijpen en er dingen uit te halen waarvan ik niet wist dat ze er in zaten. En dat lijkt mij toch wel de essentie van een goed techboek neen?