Het feit dat u dit hier leest, wil zeggen dat ik terug op mijn hotelkamer ben aangekomen en dat de tweede dag van de opleiding er dus op zit. Zoals ik al zei was het gisteren iets te gemakkelijk en heb ik een herhaling gehad van wat ik al wist uit mijn zelfstudie, maar vandaag was het beter, leerrijker zeg maar. 
Buiten load balancing en preferred pathing, waar ik al redelijk veel over wist via (alweer) zelfstudie maar ook via brain-picking bij collega’s en HP consultants on-site, hebben we vandaag vooral ingezoomd om het hoe en het waarom van snapshots en snapclones en alle mogelijke varianten daarop zoals mirrorclones. Zeer interessant en vooral verhelderend want ik wist daar al het een en ander van, maar ik zat toch nog met enkele openstaande vragen en brainfreezes rond dat thema. Zat, want nu is het kristalhelder. Het feit dat ik volop heb kunnen experimenteren op de EVA 4000 test omgeving die we ter beschikking hebben, zal er wel veel mee te maken hebben, want zo alleen maar uit boeken leren is ook niet altijd alles. Soms is een beetje praktische ervaring veel interessanter dan een halve bibliotheek aan theorie. 
Morgen gaan we ons op SSSU – Storage System Scripting Utility – smijten, wat toelaat om zaken te automatiseren. En automatiseren is nu net iets waar ik van hou, want hoe meer er automatisch kan gebeuren, hoe minder dat ik repetitieve zaken moet uitvoeren :-). 
Had ik al gezegd dat een goede IT’er van nature lui is? En daarmee bedoel ik niet dat ze niet graag werken, maar dat ze altijd proberen zoveel mogelijk automatisch te laten lopen om zo weinig mogelijk manuele acties te moeten uitvoeren.