Telling stories for a living

Powerline Adapters

Ter voorbereiding van de levering van de nieuwe televisie en de HD Digicorder van Telenet, heb ik mij de Devolo dLAN 200 AVeasy Starter Kit besteld bij HCW. Met zulke adapters kan je een netwerksignaal versturen via het elektriciteitsnet in je huis, waardoor je dus geen gaten moet zitten boren om in kamers waar geen netwerk voorzien is, netwerk aan te leggen.
Devolo is in deze wereld een gekend merk en overal zie ik goede reviews (en mijn collega maakt er ook gebruik van en is er heel tevreden van) dus dat zal wel ok zijn. Kwa snelheden van die adapters hebben ze drie soorten:

 • 14mbps
 • 85mbps
 • 200mbps

De eerste soort is de goedkoopste en komt op net geen 80€ voor een starterskit (2 adapters en de nodige kabels). Deze set is voldoende voor een aansluiting die niet zo heel veel bandbreedte nodig heeft (ik denk aan een gewone digobox of digicorder). 14mbps is daarvoor ruimschoots voldoende, maar let op, je haalt deze maximum snelheid maar zelden, waardoor toepassingen die veel throughput nodig hebben hiermee tekort gaan komen.
De tweede soort heeft een theoretisch maximum van 85mbps (volgens mijn collega haalt hij er ongeveer 60mbps mee) wat op zich meer dan genoeg is, maar omdat ik vooruit denk en bijvoorbeeld 1080p streams over het netwerk wil kunnen sturen, heb ik gezien het prijsverschil toch maar voor de snelste 200mbps versie gekozen. Deze laatste komt op 150€ (de 85mbps kost 110€, voor die 40€ gaan we dus niet discussieren dacht ik zo) en bevat de nieuwste en snelste technologie op gebied van “powerline” adapters.

Het “powerline” netwerk is tevens ook perfect uitbereidbaar, moest ik ooit in andere kamers ook netwerk willen voorzien bijvoorbeeld. Ze verkopen zelfs audio-extenders (waardoor je bijvoorbeeld de muziek van je PC naar de slaapkamer kan sturen zonder dat je een PC nodig hebt in die andere kamer, gewoon een versterker of radio met een line-in aansluiting is voldoende). Ook wifi-adapters bestaan, waardoor je bijvoorbeeld in het bureau een “gewone” powerline adapter op je router aansluit en in de living zo een wifi-adapter. Deze laatste zet het netwerksignaal, dat binnenkomt over de stroomkring, om in een wireless LAN zodat je met je laptop of eender welk ander van wifi voorziene toestel kan surfen. Tof!
PS: HCW is niet van de goedkoopste, maar voor deze adapters zitten ze toch netjes onder de prijzen van Pixmania (normaal toch goed geprijsd, al vind ik hun service niet zo schitterend), zelfs wanneer ik er de transportkosten bijtel! Een snelle Google-sessie leverde geen betere prijzen op en zelfs op eBay rekenen ze meer aan…
PS2: op de 85mbit kit is er een actie waarbij ze je 30€ cashback geven als je een oude switch of router binnenbrengt… misschien de moeite voor wie de 200mbit “overkill” zou vinden?
PS3: een review van de adapters mag u verwachten zodra ze geleverd zijn, wat in principe overmorgen zou zijn.

4 Comments

 1. Michel

  via powerline en router zoekopdracht toevallig op deze site geraakt.
  Ik weet niet of mijn commentaar de schijver van deze artikels zal bereiken,
  maar ik wil doorgeven dat het prettig lezen is met de lichte ludieke persoonlijke noot aanwezig.
  Michel

 2. Unexpected

  Aangekomen bij de auteur 🙂 bedankt voor de leuke commentaar!

 3. Ben

  Hallo,
  Ik zou net hetzelfde als u willen proberen. Ik ben van plan om de Devolo dLAN 200 AVeasy Starter Kit te gaan halen en deze gebruiken voor het verbinden van mijn HD digicorder. Ging dit bij u allemaal zonder problemen? Of hebt u iets speciaals moeten doen?
  met vriendelijke groeten,

 4. Unexpected

  Nope, just plug & play 🙂 op vijf minuten ben je up and running 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑