Als je net zoals mij veel tijd doorbrengt op het internet, dan heb je waarschijnlijk een serieuze lijst met bookmarks. Vroeger vond ik het superirritant dat ik op het werk geen toegang had tot de bookmarks van mijn thuis-pc, waar vaak dingen tussen stonden die ik dan op het werk nodig had maar niet kon vinden. Soms vond ik ze dan terug via Google, maar vaak was ik spreekwoordelijk gescheten. Foxmarks heeft daar een oplossing voor gebracht: dit gratis tooltje voor Firefox syncroniseert mijn bookmarks naar hun server en elke browser die de Foxmarks plugin heeft (en mijn userid met bijhorend paswoord natuurlijk) download de bookmarks van daar. Gevolg: alles wat ik thuis heb, heb ik ook op het werk en omgekeerd. Nadeel: dit systeem is gebonden aan Firefox, wat serieus ambetant kan zijn als je niet de rechten hebt om Firefox te installeren op een pc die niet de jouwe is. Een alternatief is gebruik maken van websites zoals del.icio.us, die al je bookmarks online verzamelen en toegankelijk maken via een internetverbinding. Indien gewenst, kan je in de browser een plugin installeren zodat je er nog sneller aankan of queries wil draaien door je bookmarks. Een ander groot voordeel van dit systeem, is dat je je bookmarks kan delen met de rest van de wereld. Anderen kunnen dan profiteren van jouw verzamelwerk, en omgekeerd kom je zelf ook nieuwe sites tegen. Interessant? Naar het schijnt wel… Ik heb al een lange tijd een account op del.icio.us, maar tot heden heb ik er geen weinig gebruik van gemaakt. Vandaag heb ik er verandering in gebracht en mijn bookmarks geimporteerd. Nu alles van tags voorzien en sharen wat ik wil sharen en we zijn vertrokken. Voor de geinteresseerden, hier staan mijn shared bookmarks.
U vraagt zich waarschijnlijk af waarom ik specifiek vandaag de overgang maak? Ik heb bij Pietel een fantastisch filmpje van de mannen van CommonCraft gezien dat gans dit “social bookmarking” gedoe proper uitlegt en vond dat ik eens dringend met mijn tijd mee moest :-). Misschien iets voor U?