Sinds eind vorige week is het tweede Service Pack voor zowel Windows Vista als Windows 2008 Server te downloaden door mensen die over een Technet of een MSDN account beschikken. De overige gebruikers (lees: particulieren) zullen begin mei toegang krijgen tot de update.
Het Service Pack wordt (voorlopig) aangeboden als een *.ISO file van 1.6GB met daarin de sources voor zowel Vista als Windows 2008 Server, voor alle mogelijke platformen – x86, x64 en ia64. Als je de image opent, zie je een setup.exe en de drie afzonderlijke “Service Packs” (eentje voor elk type CPU). Handig dat je op deze manier direct alle sources hebt, maar tegelijkertijd ook een serieus grote download wanneer je maar één van de drie versies nodig hebt.
Inhoud van de *.ISO:

  • autorun.inf
  • setup.exe
  • Windows6.0-KB948465-IA64.exe
  • Windows6.0-KB948465-X64.exe
  • Windows6.0-KB948465-X86.exe

Ik heb mijn werkmachine, die op Windows Vista Business met Service Pack 1 loopt, als “vrijwillige Chinees” aangeduidt en daarop de update losgelaten. Een uurtje later en exact één reboot later was mijn werkpaard geupgrade naar Service Pack 2. Op het eerste zicht alles als vanouds, geen problemen, geen crashes. Great!
Wat later heb ik wel gemerkt dat mijn Vista plots niet meer geactiveerd was en dat ik nog welgeteld drie dagen had om mijn activatie in orde te brengen. Ik zou het serieus straf vinden dat de upgrade naar SP2 daar voor iets tussenzit en misschien is de oorzaak ook wel te zoeken in het feit dat ik na de installatie mijn werkgeheugen een boost van 2GB gegeven heb, naar een totaal van 4GB dus. Maar ook dat lijkt me “raar”, want volgens mij is er meer nodig dan een uitbereiding van het geheugen om de heractivatie te triggeren…
Enfin, een telefoontje naar de “Automated Windows Activation” dienst via het gratis 0800-nummer waar ik na het system ID in te vullen en een nieuwe code in de plaats kreeg, heeft het probleem opgelost. Geen erg, wel eigenaardig en misschien iets om in gedachten te houden.
Windows Vista met SP2. Vooral een hoop bugfixes en performance increases, maar niets spectaculair merkbaar volgens mij. Vanaf nu is BluRay-schrijven geen probleem meer, maar ik denk niet dat daar heel veel mensen op zitten te wachten. Een interessant gegeven is de bijgevoegde tool – compcln.exe – die je toelaat om oude Service Pack bestanden op te kuisen, en zo kostbare schijfruimte terug te winnen.
Vanavond mijn Windows 2008 Server een upgrade-kuur geven. Hopelijk loopt dat even vloeiend als deze Vista upgrade…