Telling stories for a living

iPhone 5(S)(C) Discussie

Sinds de launch van de nieuwe iPhone 5S en 5C hoor ik overal hetzelfde liedje (zowel offline als online dus):

Pfuh. Apple ging een goedkope iPhone lanceren, de iPhone 5C met de C van Cheap. Ze hebben ons goed liggen, want zo “cheap” is hij niet geworden eh!

Neen klopt. Maar Apple heeft volgens mij ook nooit gezegd dat ze een “goedkope” variant gingen uitbrengen en in het verleden heeft (wijlen) Steve Jobs ook meermaals gezegd dat ze niet geloven in zo een product. Terecht overigens, want er zijn al genoeg “net niet” smartphones die mensen overtuigen om tot de aankoop overgaan door de lage prijs, maar die achteraf toch niet zo wow blijken te zijn… omdat ze traag zijn, achterhaalde specificaties hebben,…
Goedkoop, duurkoop iemand?
Conclusie: ga alleen voor die “cheap” smartphones als je verwachtingen in lijn zijn. Verwacht geen high-end specs voor een low-end prijs.
Mijn gedacht over de nieuwe iPhones: de 5C is de “mainstream” high-end iPhone 5 terwijl de iPhone 5S de “special edition” is. De deluxe editie zeg maar. Duurder, maar ook meer specs, meer bits & bytes. Features die niet voor iedereen zijn en net daarom is er de 5C, voor mensen die een goede smartphone willen, maar niet die extra mile nodig hebben en er ook niet voor willen betalen.
De iPhone 5S is dus hun niche-iPhone, voor early-adopters, voor extra veeleisende gebruikers, voor fanboys (?), voor mensen die alleen het laatste nieuwe willen. Voor al de rest, die gewoon een goed toestel zoeken, zonder achterhaalde specificaties, is er de 5C.
Kunnen we dan nu die discussie achter ons laten?

2 Comments

 1. Gerrit Vromant

  So, what you’re saying is: The iPhone 5S is the new iPhone van toen een iPhone hebben nog speciaal was.

 2. Unexpected

  In a way, yes.
  Ik denk dat de dagen van “volledig nieuw en innoverend” voorbij zijn. Toen de eerste iPhone uitkwam, was dat een revelatie.
  Vandaag verfijnen ze een product dat reeds zeer goed is (de smartphone bedoel ik dan, niet een iPhone in het bijzonder).
  Daarom is het ook zeer haalbaar om bv. niet elke iteratie te upgraden maar 1 of 2 upgrades te skippen. Vroeger had dit minder interessant geweest omdat elke nieuwe versie zoveel nieuwigheden met zich meebracht, IMHO that is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑