Telling stories for a living

Mailserver Perikelen

Ik lees en hoor via via dat men er bij “Justitie” in geslaagd is om de mailserver maar liefst een week lang plat te leggen en alle betrokkenen dus zonder e-mail te plaatsen.
In eerste instantie hoop ik ten zeerste dat die “mailserver” eigenlijk meerdere mailservers zijn (ooit al gehoord van SPOF – Single Point Of Failure?) en ten tweede vraag ik mij af hoe ze er in slagen om zo iets een WEEK plat te leggen? In mijn ogen kan zo iets alleen maar wanneer je datacenter ontploft is, onder water staat of een nucleaire oorlog ondergaan heeft. En dan mag je toch verwachten dat een instantie met genoeg geld en zo een verantwoordelijkheid toch een Disaster Recovery Plan heeft?
Zucht. Moesten het daar geen ambtenaren zijn maar een privé onderneming, er zouden serieuze ontslagen vallen denk ik zo.
Een support contract bij Microsoft hoor ik u denken? Vaneigens zullen ze dat wel hebben, maar als je naar Microsoft belt en zegt dat je Exchange 5.5 down is, dan denk ik dat het meest voor de handliggend antwoord zal zijn “upgrade eerst naar een supported versie en bel dan eens terug”.
En terecht. Is uw vertrouwen in de overheid ook weer een aantal niveaus gezakt? Join the club.

5 Comments

 1. herman dailybits

  Ik durf ervoor te wedden dat het meer een weekje een bureaucratisch schietspel was omtrent de verantwoordelijkheid tussen de interne IT-dienst en wat externe leveranciers.
  Na een week rondmailen, escaleren en druk doen, heeft waarschijnlijk één of andere it’er toch zijn verantwoordelijkheid opgenomen.
  Inderdaad een onbegrijpelijk verhaal!
  .-= herman dailybits´s last blog ..twitter-conversatie Leterme =-.

 2. Unexpected

  Agreed… maar hou gaan ze die mails dan rondgestuurd hebben 🙂 ?

 3. Wim

  Ik heb meer en meer de indruk dat bij elke overheidsdienst de informatica verouderd is en/of niet naar behoren werkt. En dat in tijden waarin de technologie zo snel veranderd. Onbegrijpelijk, maar wel één van de redenen waarom alles zo mank loopt daar denk ik.
  .-= Wim´s last blog ..YCF-522 =-.

 4. bladez

  Veroudering was inderdaad één van de oorzaken (waarschijnlijk de grootste).
  Volgens minister De Clerck zouden ze in het najaar een “nieuw” email systeem moeten hebben.
  Gezien de hoge licentiekosten van Exchange en de besparingsplannen bij de overheid, hoop ik wel dat ze het deftig aanpakken 🙂
  Dit is trouwens de 1e keer dat ik post op jouw blog, ik ben sinds vorige week alle berichten aan het uitpluizen sinds ik hierop gebotst ben.. zoekend naar info over vmware certificatie.
  Groeten van een beginnend systeembeheerder uit het verre Kortrijk..

 5. Eric

  En waarom zouden ze hoge licentiekosten nodig hebben voor een Exchange, terwijl er gratis of veel goedkoper alternatieven voorhanden zijn ? Niet kunnen upgraden omwille van een “budget” omdat een nieuwe versie te duur is, is dan ook uitgesloten.
  Het feit dat ze deze alternatieven blijkbaar zelfs niet onderzoeken, doet mijn vertrouwen in de IT dienst van de overheid nog verder zakken, en dit terwijl Duitsland wel al zo ver staat met Open Source …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑