Telling stories for a living

Apple iPad

De kat is uit de zak: Steve Jobs heeft zonet Apple’s tablet voorgesteld – de iPad.

Er zijn genoeg andere websites die je al de specificaties geven, dus ik ga me beperken tot de zaken die mij het “I want one” gevoel geven:

 • Superknappe eBook lezer: de Kindle van Amazon is dood. De Kindle DX is bijna even duur geprijsd als de goedkoopste iPad en biedt véél minder mogelijkheden. De gewone Kindle is nog steeds redelijk duur voor “just an eBook reader”. Veel hangt af van hoeveel boeken Apple zal aanbieden in iBooks, maar ik vermoed dat dat slechts een kwestie van tijd is alvorens ze boven al de rest uitsteken.
 • Games: de iPad is sterk in games! Zoveel is duidelijk. Met de Apple A4 chip die alles combineert wat je je kan wensen, wordt dit een superieur gaming platform.
 • Apps: bijna alles wat je op de iPhone / Touch draait, draait op de iPad. Nice!
 • iWork: een speciale versie van iWork voor iPad! $9.99 per applicatie. Goede prijs voor leuke software die volledig compatible is met de Mac versie.
 • Prijs: het goedkoopste model start aan $499 met 16GB geheugen. Het tussenmodel, met 32GB geheugen komt op $599 en het duurste model met 64GB zal $699 kosten. Voor de overeenkomstige iPad met 3G ingebouwd, moet je er $130 bijtellen (enkel op de twee duurste modellen).
 • Alle iPad’s zijn unlocked. Apple verwacht in juni/juli een data-plan voor de internationale markt in de aanbieding te hebben. In de USA betaal je maximaal $29.90 voor unlimited verkeer.
 • Knap design, knap scherm.
 • Accessoires zoals een dock met keyboard en een “bookcover” ter bescherming (dat ook als verticale stand kan gebruikt worden). Verder een connector zodat je foto’s van je camera of SD kaart rechtstreeks op de iPad kan laden (al vind ik dat laatste niet spectaculair).

De synchro met je andere Apple toestellen zal via iTunes gebeuren (met USB – waarom niet via wifi?). Muziek, video, boeken,… kortom alles wat iTunes te bieden heeft, kan je op de iPad kopieren. En daarmee komt er ook een derde store bij – de iBooks store. Steve Jobs had het over een boek van $14.99, maar of dat de standaard prijs wordt voor alle boeken, is nog niet geweten. Ook de beveiliging is nog niet bekend, maar ik vermoed dat de boeken ook wel DRM enabled zullen zijn.

De batterij houdt het volgens Apple 10 uurtjes uit “in use” en een maand in “stand-by”. Of dat in Apple-tijd gemeten is of niet, moet de toekomst uitwijzen ;-).
Mist de iPad iets? Natuurlijk! Waar zijn de ingebouwde camera’s? Waar is de GPS (en neen, assisted-GPS telt niet mee)? Ingebouwde projector ofzo? Geen multi-tasking… kortom, het OS is in feite een aangepaste versie van het iPhone OS. Met al de voor- en nadelen. Misschien hadden ze de iPad beter de iPod Touch XL genoemd?
Is de iPad een knap product dat 2010 nu al op de kaart zet? Natuurlijk! Het zal weer gemakkelijk zijn om “fan-boy” te roepen naar mensen die enthousiast zijn (heck, het gebeurt nu al op Twitter – “Apple users lijden aan het Stockholm Syndroom”), maar men moet een kat nu eenmaal een kat noemen.
De iPad is revolutionair en is een tablet zoals een tablet altijd al had moeten zijn. Het toestel is natuurlijk niet perfect, maar als er iemand mij een product kan opnoemen dat perfect op de markt kwam – hell, perfect is, laat gerust iets achter in de commentaren. Als enthousiast zijn over een leuk, nieuw product gelijk staat aan een fan-boy zijn, noem mij dan maar een “fan-boy”. Feit is, als Microsoft, Google, HP,… hetzelfde product had gemaakt, dan had niemand gekwaakt.
Mijn advies: buy what you like – ignore the rest.
Apple heeft een innovatief product afgeleverd en geeft de concurrentie een mokerslag in het gezicht. Vergeet al de huidige eBook readers, vergeet de huidige tablet computers. De iPad heeft een nieuwe standaard gedefinieerd en de concurrentie heeft een karrenvracht huiswerk gekregen.
Ga ik er een kopen? Zeer waarschijnlijk wel. Vermoedelijk de iPad met 64GB, met of zonder 3G, daar ben ik nog niet helemaal uit (gezien de superhoge prijzen van 3G abo’s in België).
Was de keynote zoals ik verwacht had. Ja en nee. De iPad is cool. Maar ik had graag iPhone OS 4.0 gezien en eventueel iLife 2010.
Anyway, de keynote volgen was (alweer) leuk. Het begint een traditie te worden :-). Thanks aan GDGT, Macrumors, Engadget, AppleInsider en Twit TV voor de streaming van foto’s, video, audio en tekst zodat iedereen “live” kan volgen. Check Apple’s site voor al de specs, foto’s, filmpjes en ander leuks rond dit hebbeding.

6 Comments

 1. Thomas

  Al eens op een glossy scherm in vol zonlicht een boek proberen te lezen? Dit zal epaper devices niet vervangen. Andere marktsegment, andere doelgroep. Een Kindle heb je voor 250 euro met Whispernet (free 3G) om boeken eender waar te kopen en te downloaden.
  Gaming op een touchscreen is ook geen sinecure. Op een klein device zoals de iPhone gaat het nog, maar ik betwijfel sterk of je een iPad lang zal kunnen vasthouden om bvb een FPS als N.O.V.A. op te spelen.
  Los daarvan ben ik er vast van overtuigd dat het toestel goed zal verkopen. Als de FCC het ding goedkeurt natuurlijk. Voorlopig is die goedkeuring voor de 3G versie er namelijk nog niet 😛 (leuke fine print op het einde van hun iPad promo filmpje).
  Maar ik ga er me ook 1 aanschaffen. ‘k Heb hier nog een backup Mobile Vikings SIM liggen. 15 euro/maand voor 1GB data is goedkoop. Goedkoper dan het 250MB/maand plan dat Apple momenteel in de US wil aanbieden.

 2. Wouter

  Jammer van de multi tasking. Ben ook wel positief over de iPad hoor, maar een kleine teleurstelling is dat ik wel een iets meer aangepaste OS look n feel voor iPad had verwacht. Veel te grote ruimtes voor die kleine icoontjes.. had ze dan iets strakker bij elkaar gezet of … de UI van de apps is wel super 🙂
  Zou pas geweldig zijn met nieuwe ipad apps voor Plex, XMBC of itunes :p – dat zou pas een zalige home theater omgeving geven!
  .-= Wouter´s last blog ..Tijger. =-.

 3. Steffest

  grappig toch, hoe dat 2 verschillende mensen het zelfde event in een totaal ander licht zien.
  Jij noemt de ipad revolutionair en ” innovatief product”, terwijl ik denk: “pffft, meer van hetzelfde locked-in crap”
  Jij zegt “Feit is, als Microsoft, Google, HP,… hetzelfde product had gemaakt, dan had niemand gekwaakt.”
  Ik zeg “feit is, Als Microsoft een product op de markt zou zetten dat zo gelimiteerd is en enkel aou synchen met hun eigen software zou het op 1 minuut terecht afgeschoten worden”
  Grappig toch? 🙂
  Je hebt anders wel een goed advies: buy what you like – ignore the rest
  en dat is precies wat ik ga doen.
  Trouwens: op je vraag welk product wel perfect was/is bij de launch: perfect is natuurlijk volstrekt subjectief, maar mijn type perfectie werd toch al aardig ingevuld met de Archos 5 Android internet tablet
  .-= Steffest´s last blog ..How to be a full time Tech Blogger =-.

 4. Unexpected

  @stef: je hebt volledig gelijk met wat je zegt 🙂 daarom dat men zo vaak zegt dat over smaken en kleuren niet te discussieren valt. Eerder leven en laten leven denk ik dan, want voor iedereen is “perfect” anders nietwaar. Hence mijn advies ;-).
  @Crahan: klopt, maar ik zie me er niet direct FPS op spelen maar eerder gezelschapgames, monopoly, fieldrunners, UNO,… en daarvoor is het wel erg leuk denk ik.
  Ik zie er eigenlijk een micro Surface in 🙂 maar dan betaalbaar en draagbaar.

 5. Unexpected

  Ik bedenk nog twee andere “nadelen”:
  – geen wide-screen (16:9) resolutie, maar wel 1024×768. Vermoedelijk beperkt door het iPhone OS en de apps die er nu al zijn?
  – De prijzen zijn scherp, maar als je het topmodel neemt met enkele accessoires zit je wel aan de $1000 grens. De truk is hier “er niet in te vallen”… ga voor de 16/32GB versie met een bookcover. Al de rest is toch om er een laptop lookalike van te maken, en daarvoor hebben we de laptop nietwaar?

 6. Michel Vuijlsteke

  Ik wacht nog even. Dit is geen iPhone XL, het is een iPod Touch XL.
  Een échte tablet, daar verwacht ik *minstens* degelijkt handwriting en speech recognition van. En een resolutie van iets meeer dan 1024 op 768.
  Wat mijn Windows TabletPC zes jaar geleden had, bijvoorbeeld.
  😀
  .-= Michel Vuijlsteke´s last blog ..It just works =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑