Vorige week maandag was ik samen met een hoop andere bloggers / influencers (@mschenk, @pvw2180 en @steffest) (waarvan er trouwens enkele hun kat gestuurd hebben… proper!) uitgenodigd bij Microsoft voor een preview van hun nieuwste variant van Windows Mobile, vanaf nu Windows Phone genoemd. In feite gaat het hier om Windows Mobile 6.5, maar omdat er aan Windows Mobile nogal een negatief smaakje kleeft (niet geheel onterecht vind ik persoonlijk) heeft de marketingsafdeling van de softwaregigant ervoor gekozen het kind een nieuwe naam mee te geven. Good thinking.

Over de technische details ga ik niet doordrammen, daar kan je hier en hier al genoeg over lezen. Over wat ik gezien heb wil ik wel een woordje schrijven natuurlijk. Om te beginnen wil ik graag melden dat ik vele jaren een Windows Mobile gebruiker geweest ben: mijn Compaq iPaq 3950 (die tevens als GPS dienst deed) heb ik twee jaar meegezeuld en mijn HTC Touch Cruise heb ik toch ook anderhalf jaar dagdagelijks gebruikt. Of beter gezegd, ondergaan. Want laat ons eerlijk zijn – Windows Mobile 6 was “ok” maar verre van fantastisch. Traag. Onstabiel. Niet geschikt om zonder stylus te gebruiken. Ingewikkelde menu’s. En ga zo maar door… Het was eigenlijk meer een “business OS” voor de zakelijke gebruikers, maar ook daar had Microsoft serieuze concurrentie met Blackberry en Palm.
Na anderhalf jaar op de HTC was ik het eerlijk gezegd beu en was het tijd voor iets nieuws. Android was toen nog een gerucht en aangezien ik reeds drie maanden in de wolken was van mijn eerste Apple ervaring, werd het een iPhone 3G die ik tot op heden nog altijd gebruik. Laat ons meteen zeggen dat de iPhone ook nog niet perfect is: gesloten systeem (al heeft dat ook voordelen natuurlijk), soms ook niet van de snelsten (maar ten opzichte van WM6 vliegt het!) en het moet gezegd, toch vooral handig als je een Mac als computer hebt. Het werkt allemaal wel onder Windows, maar de integratie is toch op zijn best in combinatie met een Mac.
Toen ik dus van Miel (@coolz0r) een uitnodiging kreeg voor het preview event van Windows Phone, was ik er als de kippen bij om op de invite in te gaan. Zou Microsoft klaar zijn om in de ring te springen met Apple’s iPhone, Google’s Android en Palm’s Pre? Kort gezegd: neen. Spijtig genoeg niet, want meer concurrentie is altijd een pluspunt en je vastpinnen op één merk is op voorhand verloren.
Maar Windows Phone is nog niet op niveau met zijn directe concurrenten. De GUI ziet er wel knap uit en het home screen is handig (met de gemiste oproepen, sms’jes,…) maar als je een paar niveau’s afzakt in het OS, kom je al snel toch terug in aanraking met de meer vertrouwde interface van weleer. De traagheid hebben ze er wel uitgekregen had ik de indruk en als ik Jeroen Van Hees (Mobility Business Group Lead @ MS België) mag geloven, zijn de memory problemen ook van de baan. Vroeger moest je je smartphone elke paar dagen eens herstarten of je had gewoonweg geen geheugen meer vrij.

De touchscreen werkt ook veel beter dan op mijn HTC, maar het is toch nog niet zoals een iPhone of een Android vind ik. Vaneigens zijn die bevindingen subjectief en heb ik er niet naast gestaan met een chronometer of zo, maar als je als klant een toestel koopt en er in de winkel vijf minuutjes mee prult, dan heb je ook een subjectieve mening waar je op af gaat. Windows Phone doet trouwens ook nog niet van “multi-touch”.

Verder belooft men een 50% langere levensduur van de batterij, wat een vette troef is. Batterijen lang doen meegaan is trouwens niet evident, want iedereen zit op wifi, 3G, bluetooth,… en dan slinken die dingen als sneeuw voor de zon! Daarnaast heeft Windows Phone ook flash ondersteuning (wake up Apple!!!).
Windows Marketplace is het antwoord op de App Store. Het heeft een paar troeven, waarvan de grootste naar mijn mening de 24 uren niet tevreden geld terug garantie voor alle applicaties die betalend zijn. Ik heb de online shop in demo gezien en het werkte wel, maar het was nog niet zo ver als Apple met hun App Store.
Mijn mening is dus bondig gezegd de volgende: Microsoft heeft al hard gewerkt om Windows Mobile te doen vergeten en met Windows Phone is er een stap in de goede richting genomen. Maar zoals Steve Ballmer zelf al gezegd heeft, zijn ze er nog bijlange niet. Ik heb vooral het gevoel dat Windows Phone – oftewel Windows Mobile 6.5 – vooral op de markt gekomen is omdat ze nog niet klaar zijn met Windows Mobile 7, waarmee ze betere wapens tegen de concurrentie hopen te hebben. Pas als dat OS uit komt, denk ik dat er een vergelijking tussen Apple en Google op zijn plaats is (en Palm / Blackberry in mindere mate). Maar die bedrijven zitten natuurlijk ook niet stil! Als ik het goed begrijp, is Windows Phone de eerste deftige “upgrade” van het OS sinds 2007. Op die tijd heeft Apple serieuze vooruitgang geboekt, heeft Google Android op de markt gezet en heeft Palm de Pre ontwikkeld. En Blackberry heeft ook erg leuke toestellen gemaakt met touch. Wat heeft Microsoft de voorbije twee jaren gedaan om niet meer dan dit te kunnen tonen? Resources op Vista / Seven gezet? Ik heb er geen flauw idee van..
Ik ben geen fanboy van Apple, noch van Google of andere merken, maar ik denk dat voor de consumenten onder ons, Windows Phone niet het gewenste OS is. Apple en Google zijn de concurrentie hier ver vooruit, Palm heeft een goede basis maar richt zich toch net iets meer op de zakelijke markt en in die laatste heeft Blackberry / RIM al een serieuze voet tussen de deur.
Desondanks vond ik het wel een erg fijn event waarna er nog tijd was voor pizza en bier in combinatie met een rondje XBOX360. Meer moet dat niet zijn. En het was fijn om weer wat nieuw volk dat ik al effe lees / volg via het net, in real life te mogen ontmoeten!
Microsoft heeft alle aanwezigen trouwens beloofd om de nieuwe Windows Phone toestellen in bruikleen te geven, waardoor er een “real life” hands-on experience mogelijk is. Zodra ik mijn toestel in handen heb en er een paar dagen mee heb kunnen experimenteren, horen jullie er meer over!
Check in tussentijd trouwens deze wedstrijd, waar je door een applicatie te ontwikkelen voor Windows Phone schitterende prijzen kan winnen! Ben je een dev of ken je er een die wil helpen? Inschrijven en meedoen! Microsoft moedigt mensen aan op apps te bouwen en als je je hier inschrijft, krijg je opleiding en een testtoestel + SIM kaart. Niccceee!!
Thanks @coolz0r en Microsoft voor de uitnodiging. Check mijn Flickr account voor enkele foto’s van het op het event.