Telling stories for a living

Mac Unexpected

Groot nieuws! Het is er dan toch van gekomen! Unexpected heeft zijn eerste Apple computer besteld (het bestellen op zich had ik al eens gedaan, maar toen heeft de zus hem genomen omdat ze niet kon wachten) en vanaf eind volgende week zal hij dus zijn eerste stappen in de Mac wereld zetten – met andere woorden, u mag verschillende berichten verwachten rond Windows -> Mac migratie en alle goede en minder goede dingen die ik daarbij ga tegenkomen. 
En wat heb ik mij besteld? Een vaste of een draagbare computer? Aha! Het is een draagbaar model geworden, meer bepaald de Macbook. De Macbook Pro vond ik te duur voor de extra’s die je hebt t.o.v. de gewone Macbook (en er was ook geen korting op de Pro modellen vandaag) en de iMac die kan ik niet meenemen op verplaatsing (allé ja, dat “gaat” wel maar gemakkelijk is iets anders ;-)). Ik vermoed dat ik volgend jaar ofwel nog een iMac zal bijkopen voor thuis ofwel een 24″ Apple Display bijkoop voor op de Macbook te connecteren (dat laatste lijkt me veel waarschijnlijker dan dat eerste, maar je weet maar nooit). 

Kwa specs heb ik hetvolgende gekozen:

 • 2.4GHz Core 2 Duo CPU 
 • 2GB RAM
 • 250GB HDD

Kortom, de standaardconfiguratie van de duurdere variant uit de Macbook familie. Ik heb nog eventjes getwijfeld om te upgraden naar 4GB geheugen en een 320GB harde schijf, maar Apple rekent daar respectievelijk 140€ en 90€ voor aan, wat ik persoonlijk de reinste diefstal vind.

Via bv. Crucial (degelijk merk van geheugen met levenslange garantie) kun je voor 125€ 2x2GB RAM geheugen kopen. Dat is 15€ minder dan wat Apple aanrekent én je hebt je oude latjes nog die je kan verkopen!

Idem ditto voor de harde schijf: voor die prijs koop ik elders een gelijkwaardige 320GB harde schijf en heb ik de ingebouwde 250GB versie nog om bijvoorbeeld in een enclosure te plaatsen en als externe schijf te gebruiken… En aangezien het vervangen van beide onderdelen piece of cake is bij de nieuwe Macbook, heb ik besloten om dat zo aan te pakken. Ik denk trouwens niet dat ik dat direct ga doen, want volgens mij gaat 2GB voldoende zijn voor het grootste deel van mijn activiteiten. En die 250GB zal ook wel genoeg zijn aangezien ik nu ook al met externe schijven / NAS werk voor opslag van data. Dus als ik ze toch upgrade, spaar ik een pak geld uit en als blijkt dat ik die onderdelen niet moet upgraden, dan spaar ik nog meer uit :-). Een win-win situatie dus. 

Kwa software heb ik getwijfeld om iWork er direct bij te kopen, maar ik vind OpenOffice ook goed en dat is gratis. En direct bijkopen of later bijkopen kost evenveel… geen reden om dus direct geld uit te geven. MobileMe geeft je 20€ winst als je het bij de Macbook bijkoopt, maar ik ben erg tevreden van Google en hun cloudcomputing toepassingen en ik lees nog veel negatiefs rond MobileMe en dus heb ik dat ook maar zo gelaten.

Accessoires dan maar: de displayport > VGA / DVI heb ik nog niet gekocht omdat ik nog niet weet hoe ik alles ga aansluiten en die dingen courant verkrijgbaar zijn in de Apple stores.

De Apple Remote, daar heb ik aan getwijfeld, maar uiteindelijk ook niet direct bijbesteld omdat ik denk dat die meer in de schuif gaat liggen dan gebruikt worden. En als ik toch “the need for remote” voel, dan koop ik ze gewoon later bij (of ik kijk is lief naar de zus die de Apple Remote gratis kreeg bij haar Macbook Pro, maar deze niet gebruikt). 
En last but not least: Applecare. 249€ voor 3 jaar garantie i.p.v. 1 jaar. Ik heb het nog niet bijgekocht, maar je kan dat kopen zolang je eerste jaar garantie loopt, dus daar kan ik nog is goed over nadenken… maar ik denk wel dat ik er dat nog ga bijkopen – een keer “kosten” aan een laptop en je hebt dat geld al terugverdient.

Anyway, vanaf volgende week is het dus “Mac Unexpected” he. Hehe.

5 Comments

 1. ine

  als je een iphone hebt kan je die als remote gebruiken.
  de meeste bluetooth gsms kunnen ook als remote dienen en zijn veel accurater dan de onhandige apple remote. effe googlen en je vindt het wel.
  ik heb enkel de vga adapter erbij gekocht. handig als ik ergens moet presenteren of werken op scherm.
  dvi is toch nie tingeburgerd, en thuis ga ik gewoon voor het 24inch scherm.
  ines laatste blog post..Retweet: Zwarte vrijdag ziet er heerlijk uit.

 2. Unexpected

  Ah wist ik niet Ine! Thanks voor de info, alweer een reden meer om 500€ voor een iPhone op tafel te leggen ;-). De adapter koop ik mij inderdaad ook wel voor dat doeleinde, maar voor thuis denk ik ook al richting 24″ LED display…

 3. dirk

  specifieke reden waarom je de 2.4 gekozen hebt en niet de 2. ? Ik ben zelf ook serieus aan’t twijfelen en hoor graag eens een andere mening. Mij lijkt de hogere config de meerprijs niet waard: grotere harde schijf? zoals je zelf zegt is het goedkoper er zelf eentje te steken. snellere cpu? klein prestatie verschil voor veel geld. verlicht toetsenbord? heb ik nu ook niet en nooit gemist maar is wel verleidelijk 🙂

 4. Unexpected

  Zoals je aangeeft Dirk, voor de hdd moet je het niet doen en de CPU… bon er zal wel een verschil zijn – 300MHz per CPU is altijd meegenomen, maar het is veel geld meer voor die 2x300MHz. Voor mij was het dan ook het klavier dat oplicht in het donker… in bed moet je geen licht meer aansteken, in de zetel ‘s avonds, whatever. Zeer handige feature waarvan Apple wel weet waarom ze het niet op de goedkopere editie aanbieden 😉 anders kochten veel minder mensen de duurdere variant…

 5. Junni

  Yup, Dirk twijfelt ook nog steeds, dus ik heb hem eens naar hier gestuurd.
  Ik zou voor een Macbook Pro gaan, maar ook daar ben ik nog niet 100% uit, eerder iets van een 95% 🙂
  Junnis laatste blog post..iPhone synchroniseren met Google Calendar en Contacts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑