Gisteren (en deels vandaag wegens in slaap gevallen) heb ik naar Jumper gekeken, de laatste film van Hayden Christensen (u weet wel, die gast die Darth Vader speelt in de laatste twee Star Wars films – wat eigenlijk de tweede en derde film is ;-)).
In Jumper speelt hij een jongen die ontdekt dat hij “superpowers” heeft en zich kan teleporteren naar waar hij maar wil. Leuke basis voor een superhero movie denkt u? Fout. Dit is geen superhero movie. Eigenlijk proberen de makers juist weer te geven wat “Jan Modaal” zou doen, moest hij superpowers hebben: een luilekker leven leiden zonder zichzelf veel aan te trekken van de wereld rond hem. Het beste voorbeeld daarvan is als hij op TV ziet dat er mensen verdrinken omdat de redders er niet bij kunnen… hij zou zich snel kunnen teleporteren en ze redden, maar in plaats daarvan zet hij de TV uit en gaat iets anders doen. Een “gewone” jongen dus.
Mensen met die teleportatie gave zijn “Jumpers” en worden achterna gezeten door andere mensen die geloven dat zulke krachten alleen voor God weggelegd zijn. En daarom willen ze alle Jumpers en hun familie dood, een beetje zoals in de Middeleeuwen met heksen en al. De kopman van “de anderen” wordt gespeeld door Samuel L. Jackson (met wit haar!) die de rol overtuigend neerzet.
Maar daarmee is alles wel gezegd vind ik. De actie is wel ok, het plot is eigenlijk wel origineel, maar de uitwerking is maar “zo zo”. De relatie tussen hem en zijn lief komt flauw over, totaal ongeloofwaardig. De strijd tussen hem en “de anderen” is ook maar flauw, want waarom pakt hij die gasten niet vast en teleporteert hij ze niet boven de oceaan? Of neemt hij gewoon een vuurwapen om ze over te schieten? Too easy zeker? En zo gaat de film nog een beetje door… waardoor je op een gegeven moment zo iets hebt van “als gij hem niet neerschiet, dan doe ik het in uw plaats! Hayden zijn karakter is dus redelijk braindead en je ziet hem ook niet evolueren doorheen het verhaal (ahja, je zou toch denken dat hij iets leert uit zijn fouten?).
In the end is Jumper volgens mij een gemiste kans. Er had zoveel meer kunnen inzitten, want het fundament was goed en origineel. Nu is het een actieprent met saaie actie (na twee keer heb je het wel gehad met die trukjes), goed voor een avondje TV kijken zonder veel na te denken.