Telling stories for a living

#GD10

#GD10 ofwel de hash die gisteren op Twitter gebruikt werd voor “Het Grote Debat 2010” op de VRT. Ik heb de uitzending in uitgesteld relais bekeken (lang leve mijn HD Digicorder) waardoor ik pas na één uur gaan slapen ben en nu dus nog redelijk vermoeid ben.
Maar het was het waard. Mijn mening over de verschillende politieke partijen is niet echt veranderd (al moet ik zeggen dat Wouter Van Besien van Groen! mij wel beviel als “groene”, zeker als je terugdenkt aan Mieke Vogels en consoorten). Minder geitenwollensok vond ik, meer realistisch. Nice.
Anyway. Zoals verwacht scoort Bart De Wever en NV-A aan 100 per uur en zonder veel poespas. Goed zo, geef die mens een kans om te tonen of het alleen maar blablabla is of dat hij het ook kan waarmaken.
Alexander De Croo heeft me enigszinds kunnen bekoren, maar toch zal mijn stem zeker en vast niet naar OpenVLD gaan daar zij in het verleden al meer dan genoeg kansen gekregen hebben zonder het waar te maken. Het is weliswaar dankzij OpenVLD dat we verkiezingen hebben, maar ik vind dat een goede zaak. Zoals die prutsers nu bezig waren ging het niet goed komen met Vlaanderen. Anderzijds weet ik ook wel dat OpenVLD dit niet alleen daarom gedaan heeft, maar ook omdat ze sowieso verloren waren en dit dus beter was dan blijven stilstaan.
SPA was maar triestig. Caroline deed haar best, maar bleef vaag en kon mij helemaal niet overtuigen. Johan Vande Lanotte, dat was nog eens een socialist die ik graag hoorde spreken en mij nog ergens kon overtuigen van zijn gelijk. Caroline, die nu trouwens doet alsof Frank Vandenbroucke haar beste poulain is, mag voor mijn part haar valies pakken. Ik voorspel een nieuwe termijn van oppositie spelen voor de roden. En terecht.
Vlaams Belang en Philippe Dewinter: niets nieuws onder de zon en net zoals Dedecker van LDD denk ik dat deze gasten serieus gaan inboeten aan stemmen.
Het spektakel van de avond kwam echter van ons “vrouwtje” van de CD&V – Marianne Thyssen, ofwel “de kloek van Yves Leterme” die spijtig genoeg heel snel geslacht zal worden om in de soep te doen.  Geen enkel straf agendapunt, hakken op de rest (terwijl ze voor beschaafde politiek staan), durven zeggen over andere partijen dat ze er niets van gemaakt hebben en dat zij zelfs goed deden,…
Het publiek trakteerde haar dan ook, volledig terecht, op hoongelach. Neen, ze hadden haar beter de korte pijn gegeven en haar direct naar de slachtbank gebracht, want dit is een pijnlijke dood voor de kopvrouw van de CD&V.
Het Grote Debat 2010 had voor mij dus drie “peilers”: NV-A, OpenVLD en geheel onverwacht, Groen!. Mijn “Stemtest” confirmeerde dit al vorige week dus ik denk dat het voor mij wel duidelijk is wie mijn stem zal krijgen komende zondag. Niet geschoten is altijd mis, of zo iets.

2 Comments

  1. Herman Dailybits

    Het valt met op dat bij vele twitters/bloggers deze top3 naar boven komt van partijen. Ook bij vele vrienden van me komt diezelfde top3 steeds terug.
    Komt dit nu door de progressieve gedachtengoed, de jongerenmening of door de vernieuwingsdrang?
    Ik vraag me af of die partijen zelf dit zouden zien zitten. Mathematisch afgaand op de peilingen hebben deze 3 partijen een nipte Vlaamse meerderheid (groen 8%, open vld 17%, nva 26%), maar aan Waalse kant ligt het moeilijker (MR 20%, ecolo19% en de nieuwe PP?).
    Ik vrees dat we bij de Walen dus niet zonder PS kunnen…

  2. Unexpected

    Goed punt Herman. Misschien klopt het wel dat wij bloggers, steeds op zoek naar vernieuwing en progressie, ook hierdoor op politiek vlak naar die punten zoeken?
    Die coalitie die je daar opgeeft zou voor mij eigenlijk best aanvaardbaar zijn.
    De Waalse kant… tja de PS met zijn gevolg zal daar wel weer de grootste partij zijn, spijtig genoeg. Onder het motto “stick to what you know” blijven ze in het zuidelijk gedeelte van ons land al eens steken in oud gedachtengoed.
    Spijtig, zowel voor ons als voor hen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑