Het is er eindelijk van gekomen om iTunes 8 te installeren en terwijl ik dan toch bezig was, mijn iPod Touch te upgraden naar firmware 2.1 (die nauw samenwerkt met de nieuwe iTunes). In tegenstelling tot wat ik dacht, is deze nieuwe firmware wél gratis voor de mensen die enkele maanden terug al geld op tafel gelegd hadden voor versie 2.0. Chance! 
Bon, iTunes 8. Het voelt allemaal iets sneller aan dan de vorige release, maar het is nog verre van “gelijk het moet” op Windows machines. Mensen die nog nooit op een Apple gewerkt hebben, begrijpen de commotie misschien niet, maar iTunes op Mac draait echt vele malen sneller dan op PC. Learn to develop Cupertino (althans voor Windows)!
Anyway, er is natuurlijk ook wel goed nieuws: Genius playlists (check deze foto voor het mechanisme achter het systeem ;-)). Deze nieuwe feature werkt echt wel goed (nadat hij eerst gans je muziekcollectie doorzocht heeft natuurlijk) en stelt een playlist samen die netjes aansluit bij het nummer dat je op dat moment aan het luisteren bent. Knap! En tot mijn verbazing geslaagd ook, want tot nu toe vind ik de voorgestelde muziek goed passen. 
De nieuwe firmware (check de link voor “voor en na” screenshots) voor de iPod Touch maakt het geheel ook een beetje “snappier”, al had ik in feite niet te klagen. Vastlopers en crashes zouden weggewerkt zijn (al had ik daar in feite geen last van) en hier en daar zijn er visuele wijzigingen doorgevoerd aan playlists (veel handiger nu want je ziet onder de song title ook direct van welke CD het nummer komt enz), menu’s, de taskbar bovenaan en vaneigens ook de toevoeging van de Genius playlist feature. Mooi meegenomen dus, maar niet spectaculair verschillend van 2.0.