Ik heb een nieuw “project(je)” in gang gestoken thuis, waar ik vanaf nu dus naar zal verwijzen als zijnde “Het Project”, zonder te doelen op dat andere “Het Project” waar zoveel andere blogs het dikwijls over hebben.
Neen. Mijn “project” is de installatie en integratie van een Windows Home Server, Microsoft’s oplossing om ieder huishouden te voorzien van centrale opslag, servers (torrent, iTunes,…), backup mogelijkheden, bestandendeling, remote access,…
Ik heb daar in het verleden nog al eens postjes over geschreven, maar dan meer over de features en easter-egg’s en links naar andere sites en nog wat vanalles zo. Niets concreet “hands on” dus.
Neen. Deze keer gaan we in het diepe zwemmen. Geen kant en klare oplossing, maar wel de nodige hardware uitkiezen, alles in elkaar draaien, WHS installeren en configureren, add-in’s bij elkaar zoeken en wat tweaken, backup policies uitvogelen, testen en proberen en rapporteren, disks extenden, interessante sites en fora zoeken… you name it.
Vooraleer we er aan beginnen, heb je natuurlijk een kopie’tje van WHS nodig, wat notabene uit drie DVD/CD’s bestaat (de server install disk, de connector software (de client zeg maar) en de restore cd). In principe kan je de WHS licentie niet apart kopen en is ze alleen verkrijgbaar als OEM-versie bij aankoop van een nieuw toestel. Maar bon, daar zijn alternatieven voor zoals het aankopen van een nieuwe DVD-speler of zo. Swat.
Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om een gratis evaluatieversie aan te vragen bij Microsoft. Ik had mijn kit binnen de week, dus voor de zekerheid bestel je deze beter een tweetal weken op voorhand! Deze trialversie zou goed zijn voor 120 dagen, maar toen ik mijn installatie geactiveerd heb, bleek dat deze geldig is tot en met begin februari 2009… 5-6 maanden dus. Ik vermoed dat dit een toegeving is van Microsoft, maar in ieder geval ga ik er niet om klagen.
Na de trial periode koop ik mij een volledige licentie en voer je trouwens een “re-install” procedure uit, waardoor je NIET alles kwijt bent van je server maar in feite een soort upgrade doet van de evaluatie versie naar de full licence versie. En voor je het vraagt: neen de evaluatieversie is niet “krippled”. Alles werkt net zoals in de full version, maar dan beperkt in tijd hé.
Voila, daarmee weten jullie al wat meer concreet wat WHS is en hoe jullie een evaluatieversie kunnen verkrijgen. Volgende etappe: hardware kiezen, maar dat lezen jullie de volgende keer wel ;-). Stay tuned.